Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Теодора Генчовска: България не води две политики по линия на Република Северна Македония

17 Април 2022 Изказвания и интервюта

Mинистърът на външните работи Теодора Генчовска гост в предаването "120 минути" със Светослав Иванов по bTV

Водещ: В петък бяхте цитирани да казвате на закрито заседание в парламента, че България води две политики спрямо Република Северна Македония. Това така ли е?

Теодора Генчовска: Вие сам казахте, че заседанието е било закрито. Много интересно как излиза информация от такова закрито заседание. В коментарите вече пред Вашите колеги стана ясно, че България не води две политики по линия на Република Северна Македония, защото по конституция външната политика се осъществява от Министерския съвет, а министър-председателят води общата политика, където всяко едно министерство има конкретен ресор, каквото е Външно министерство. Към настоящия момент аз и премиера водим една официална политика на Република България по линия на Република Северна Македония.

Водещ: А неофициална политика? Темата за евентуалната отмяна на българското вето, тъй като аз следя много внимателно ситуацията беше вкарана с нова сила в дневния ред от пост на лидера на ИТН на 6 април, който написа, че се опасява, че премера Петков ще отхвърли ветото на България. Откъде идва тази информация, това опасение?

Теодора Генчовска: Вижте, г-н Трифонов води доста последователна комуникация във Фейсбук по отношение на позицията на ПП“ИТН“ по отношение на ветото за Република Северна Македония.

Водещ: Да, но да се заяви, че се опасява, че това може да се случи, вероятно има информация, че е подобно това да се случи. И когато се появи информация след закритото заседание, че Вие сте цитирани да казвате, че България води две политика по отношение на Република Северна Македония и тук светва една червена лампа и хората си казват – тук явно има нещо, има разнобой, има действия, с които или Вие или Кирил Петков не е съгласен.

Теодора Генчовска: ИТН е партия, която има своите структури, своя живот. Една практика, която въведохме е всеки вторник парламентарната група и министрите на ИТН да се събираме и обсъждаме актуални въпроси. Наред с това да не забравяме, че колегите от ПГ на ИТН са членове на комисията по външна политика, където също се обсъждат приоритетно въпроси, свързани с Република Северна Македония, така че г-н Трифонов има много източници на информация. Конкретно за това, за което питате – дали има разнобой – не, аз Ви казах, с премиера нямаме разнобой, ние водим една политика. Факт е, че на по-ниски нива, говоря на ниво МВнР, това са ресорен заместник-министър и професионалистите, с които се занимава системата, както и външнополитическите съветници на премиера работят по различни текстове, но до този момент МВнР не излиза от рамковата позиция по никакъв начин.

Водещ: А кой излиза тогава – съветниците на премиера, премиера?

Теодора Генчовска: Точно така.

Водещ: Дайте конкретен пример. Как излизат от тази рамкова позиция, която доколкото разбирам е залегнала и в коалиционното ви споразумение.

Теодора Генчовска: Абсолютно. В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция имаме много ясно разписан къкъв трябва да бъде преговорния процес с Република Северна Македония. Това, което се предлага е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на Договора от 2017 г. и най-важното да не гарантира правата на българите в Република Северна Македония.

Водещ: Как? Тоест някой върви в посока сваляне на ветото без получаване на необходимите гаранции, че правата на българите ще бъдат гарантирани и договорът ще бъде спазван. Това ли означава? И кой върви по тази позиция?

Теодора Генчовска: Точно така. Аз Ви казах, това е външнополитическият екип на премиера, но не и премиерът. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи.

Водещ: Ако това е външнополитическият екип на премиера, в крайна сметка става дума за съветници, чиито решения, разговори, дори и чуждестранни дипломати имат консултатитвен характер. Те нямат характер на решение, което да бъде взето или да бъде потвърдено. Вие сте тези, които взимате решения. Какъв е проблемът – че един съветник е поел ангажимент ли, какво се е случило?

Теодора Генчовска: По всяка вероятност трябва да питате външнополитическите съветници, защото той не е един. Мисля че са цял екип. Трябва да попитате точно какви ангажименти са поемани, защото при наши срещи с представители на държавите-членки на ЕС и наши стратегически съюзници, разговорът върви в посока, че едва ли не нещата са договорени. Съвсем малко трябва да направим да се стигне до решенето за провеждането на първата междуправителствена конференция, това е т.нар. вдигане на ветото.

Водещ: Кирил Петков ли е излъчвал такива сигнали?

Теодора Генчовска: Не, в никакъв случай. Аз ви казах, че на всички официални срещи, на които съм била с премиера, а и виждате неговите изявления след заседанията на Европейския съвет, навсякъде, ние вървим в рамките на позицията от Решението на МС, потвърдена с Декларация на НС и най-вече - със становището на КСНС, където има пълен консенсус между всички парламентарно представени партии.

Водещ: Вие казвате, че България не води две паралелни политики по отношение на Република Северна Македония.

Теодора Генчовска: Официално.

Водещ: А неофициално?

Теодора Генчовска: Такова е усещането, че се дават различни сигнали.

Водещ: Но ако е само усещане на ниво съветници, компромисът е невъзможен без официално решение на правителството.

Теодора Генчовска: Няма как да има компромис. Разбира се. Всяко едно решение, което е свързано с преговорния процес, с преговорната рамка, по отношение на Република Северна Македония, както и вкл. на правата на българите в преамбюла на конституцията, и самата конституция на Република Северна Македония в този преговорен процес, изисква решение и мандат на НС.

Водещ: Коя снимка е по-реалистична (от посещението в Битоля) – тази, на която гледате с премиера в две различни посоки или тази, на която гледате в една посока?

Теодора Генчовска: Определено е втората, в една посока гледаме.

Водещ: Казвали ли сте в комисията в парламента, че 90% от информацията, която идва по преговорния процес с Република Северна Македония я научавате от македонците?

Теодора Генчовска: Не съм казвала такова нещо, още по-малко в проценти. Това е пак някаква интерпретация. В никакъв случай не съм казвала. Казах, че научавам голяма част от информацията в разговори с нашите колеги от Република Северна Македония, с мои колеги от други външни министерства на страните-членки на ЕС и НАТО, но не съм казвала това нещо.

Водещ: Ще изчистите ли тази позциия, защото погледнато отстрани не изглежда приятно. Това се случва във Вашето правителство.

Теодора Генчовска: Г-н Иванов, позицията ни е ясна. Загубихме обаче много време, чисто на експертно ниво, в едни лутания, при положение, че имаме ясна позиция. Може би са оставени първоначални грешни внушения в нашите колеги от Република Северна Македония, но Ви уверявам, че наистина искаме Република Северна Македония възможно най-скоро да стане член на ЕС. Това е от наш изключителен интерес, (...) икономически. Да не забравяме, че се създадоха секторни групи, които работят доста активно, за да могат да се постигнат конкретни резултати в областта на транспорта, културата.

Водещ: Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз,също част от управляващата коалиция, но този път в Република Северна Македония, заяви, че България извършва геноцид срещу Република Северна Македония и днес. Как се преговаря в подобна среда, в която едната страна казва неофициално има двойствена външна политика, а в Скопие един от коалиционните партньори казва, че България извършва геноцид?

Теодора Генчовска: Много е трудно защото има усещане, че доверието е изгубено. А е много важно доверието да бъде изградено между двете държави.

Водещ: Ще промени ли България позицията си към Република Северна Македония под чуждо влияние? Например ако стратегически нашите европейски партньори или Вашингтон смятат, че Скопие час по-скоро трябва да бъде измъкнато от сръбската (руската) сфера на влияние заради войната в Украйна? Склонна ли е България на компромиси с ветото?

Теодора Генчовска: Ние сме част от две семейства – ЕС и НАТО и затова сме съюзници и партньори, за да си помагаме и да се подкрепяме. Не би трябвало да има натиск отвън. Как може да има натиск да предадем правата на българите, как може да има натиск да се откажем от културно-историческото наследство? Срещу какво да го заменим този натиск? Това е основен национален интерес. Темата е изключително чувствителна и сред българската общественост.

Водещ: Корабът „Царевна“ – кой помогна на българските моряци да слязат от него? Или това е лична инициатива на руски представители?

Теодора Генчовска: С двата кораба - „Рожен“ и „Царевна“ Ситуационният център на МВнР държи връзка от 13 март. Поради спецификата къде се намират корабите, тя се осъществява по сателитен телефон. Въпреки това по 3-4 пъти на ден се чуват представителите на кораба – основно капитанът и Ситуационният център. Държа да отбележа, че в Ситуационният център има колеги, които са командировани от други служби и ведомства, с които заедно взаимодействаме. И не на последно място, искам да подчертая, че Кирил Петков държи почти ежедневна комуникация с капитана на кораба и с моряците.

Водещ: Въпросът е дали си говорят само по телефона или има някакви реални действия на българската държава?

Теодора Генчовска: Да, има реални действия. Понеже ситуацията е доста динамична, затова се забави и самият процес на евакуация, но Ви уверявам, че много скоро моряците ще си бъдат вкъщи.

Водещ: По Ваше мнение, като външен министър на България, трябва ли страната ни да участва във въоръжаването на украинската армия чрез военна помощ?

Теодора Генчовска: Темата е част от един доста комплексен подход за подкрепа на Украйна и случващото се на нейна територия, защото е с няколко аспекта – хуманитарна, военно-техническа и помощ за бежанци. Ако България реши да достави военна помощ на Украйна, това излиза от компетенциите на МВнР и трябва да бъде обсъдено в НС.

Водещ: Вие ще предложите ли колегите от ИТН да внесат предложение, за да разберем кой на каква позиция е при едно евентуално гласуване, защото всеки казва това, но никой не внася предложение?

Теодора Генчовска: Доколкото знам има вече внесени предложения от ДБ и ГЕРБ. Предложенията са на ниво комисия по отбрана, комисия по външна политика. Има представители на всички партии в тези комиси, ако те поискат нашето становище МВнР ще им го предостави.

Водещ: Има ли отношение начинът, по който ИТН и Вие в частност говорите за евентуално отстъпление от позиции за Република Северна Македония с неизбирането на г-н Каримански за гуверньор на БНБ?

Теодора Генчовска: По никакъв начин не може да се прави връзка с това нещо. По никакъв начин. Г-н Каримански е изключително опитен и уважаван професионалист. Темата за Република Северна Македония и нейният път към ЕС е от огромен национален интерес. По никакъв начин партията не прави връзка между двата въпроса.

Водещ: Не си правите напук вътре в коалицията?

Теодора Генчовска: В никакъв случай.

Интервюто може да гледате ТУК.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация