Участие на генералния консул г-н Ангел Ангелов в търговско изложение в Ню Йорк
30 Юни 2023 НовиниВ периода 25-27 юни т.г. в големия конферентен комплекс „Javits Center“ в Манхатън, Ню Йорк, се състоя 67-ото издание на престижното изложение за хранителни продукти „Summer Fancy Food Show“. Това е най-голямото изложение за деликатесни храни в Северна Америка, като фокусът е поставен върху представяне на хранителни продукти, които впечатляват със своето качество, вкус и уникалност. Изложението дава възможност на производителите да представят своите продукти на търговци от САЩ, Канада, Европа и Азия.
Генералният консул Ангел Ангелов бе във връзка с няколко от представените в изложението български производители през последните месеци и получи покана да посети изложението и съпътстващо събитие. За целта, със съдействието на последните, му бе направена необходимата регистрация за участие.
Г-н Ангелов посети българските щандове на изложението и се запозна с предлаганата продукция и намеренията на производителите ѝ. В изложението бяха представени широк спектър от висококачествени хранително-вкусови продукти, произведени в България и отговарящи на високи европейски стандарти за качество, вкл. мед, зърнени и маслодайни култури, сирена, колбаси, лютеници, сокове, сладкарски изделия и много други. Сред представените български производители бяха „Bulgarian Organic Foods“, „Magic Flame Ltd.“, „Balkanica USA“, „Domain Trifonoff“, „Родопея-Белев ЕООД“, „Сирене Пъстрогор - вкус от природата“, „Филипополис“, “Дерони“, „Млечни продукти“ и др.
Изложението посетиха и представители на български магазини за хранителни стоки в САЩ като „Малинчо“ и Euro Market, за да се запознаят с предлаганите български продукти.
Участието в изложението на част от компаниите („Bulgarian Organic Foods“, „Domain Trifonoff“, „Родопея-Белев ЕООД“, „Сирене Пъстрогор - вкус от природата“, „Филипополис“, „Млечни продукти“ и др.) бе осъществено с финансовата подкрепа по европейски проекти като „European Quality Basket“, „Gold Quality PDO/PGI“ и „European Unique Cheeses“. В тези проекти българските производители си сътрудничат с фирми от Гърция, Кипър и Румъния. Финансовата подкрепа от ЕС покрива и организирането на промоционални събития за представяне на продукти на производителите. Генералният консул взе участие в такова на 26 юни т.г. в нюйоркския ресторант Kellari Taverna Restaurant, заедно с дистрибутори, журналисти и професионални ценители на кулинарни деликатеси и вина. Събитието бе организирано съвместно с кипърски производители на млечни продукти. За българската страна кратко представяне бе направено от Владислав Михайлов, председател на УС на сдружението „Националната асоциация на млекопреработвателите“, в което гостите бяха запознати с уникалните качества на българските сирена и кашкавали и стриктните стандарти за качество, следвани при тяхното производство. Генералният консул взе думата, за да приветства представянето на български млечни продукти в САЩ и сподели с гостите високата си оценка за техните вкусови качества.
Изложението и съпътстващите събития предоставиха платформа за професионалисти в хранително-вкусовата индустрия, дадоха възможност на български производители и дистрибутори на хранителни продукти да създадат бизнес контакти, да представят висококачествени и автентични български продукти и да почерпят вдъхновение и нови идеи за своя бизнес.
В разговорите на генералния консул с българските производители бяха обсъждани възможностите за по-активно промотиране на национална хранително-вкусова продукция в САЩ.