Специализиран форум за представяне на български вина в Цюрих
24 Септември 2013 НовиниНа 23.09.2013г. в един от най-реномираните ресторанти в центъра на Цюрих - ресторант Carlton, се проведе специализиран форум за представяне на български вина в Швейцария.
Изключително ексклузивното мероприятие бе част от Междудържавната програма за промотиране на вина със защитено наименование за произход (ЗНП) или защитено географско указание (ЗГУ) в трети страни (САЩ, Швейцария и Китай), финансирана с подкрепата на Европейски съюз, Гърция и Република България. Продължителността на програмата е 3 години – от 2012 до 2015 година, като в проекта са заложени различни дейности, целящи отваряне на нови пазари за качествени българското вина. Това са участия в специализирани изложения, бизнес мисии на български производители в трите целеви пазари - САЩ, Швейцария и Китай. Предвидени са още: презентации и мастер класове с български вина, дегустации на потребители, пътувания на чуждестранни еножурнолисти, търговци и т. н. до български лозаро-винарски стопанства, рекламни дейности и др.
Събитието в Швейцария бе организирно от фирма MettlerVaterlaus, GmbH със съдействието на Посолството на Република България и почетния консул на България в Швейцария, г-н Феликс Фишер и на него бяха представени български висококачествени вина производство на фирмите Шато Бургозоне, Домейн Бояр Интернационал, Едоардо Мирольо, Изба Карабунар, Катарджина Естейт, Винпром Ямбол и Винзавод АД Асеновград.
Мероприятието бе разделено на три части – свободна дегустация, посетена от близо 70 ценители на виното, представители на политиката, културата и бизнеса, мастер клас с 25 подбрани участници- сомелиери, търговци, еножурналисти и вечеря с участието на 44 души -специално поканени ВИП гости, журналисти и търговци.
Форумът-дегустация предизвика огромен интерес сред взискателната швейцарска публика и е признание за топ качеството на българските вина.Специално внимание бе насочено към автохтомните, уникални български сортове.
Повече информация по темата за българските вина е публикувана и от швейцарско специализирано списание http://www.bessavalley.com/download/marmite_magazine.pdf