Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Япония, Токио, Посолство на Република България

Пети конкурс за рецепти с розова вода

26 Февруари 2016 Новини

Петият „Конкурс за рецепти с розова вода“се проведе на 23 февруари 2015 г. в токийския квартал Гинза. Тазгодишният конкурс бе организиран от г-жа Фумие Ямашита, председател на Културна асоциация „Българска роза“, която след едногодишно прекъсване поднови инициативата на г-н Хироши Харада - президент на произвеждащата розови продукти фирма „София Екоплан“ и голям приятел на България, който почина през октомври 2014 г.

Конкурсът постепенно набира все по-голяма популярност. Тази година участие взеха над 140 ученици от професионални кулинарни и сладкарски училища от цяла Япония. Шестимата финалисти са възпитаници на училищата в Шизуока, Хирошима и Точиги.

Използването на българската розова вода, богата на аромат, набира все по-голяма популярност в кулинарните и сладкарски рецепти на западната, японската и китайска кухня, предлагана в Япония. В тазгодишния конкурс финалистите представиха своите виждания за използването на розова вода и розови листа и приготвиха в присъствие на журито българска мусака, традиционно японско ястие – удон /японски тестени изделия – тип спагети/, бяла риба със зеленчуци /в японски стил/ и три вида десерти, приготвени на основата на френски и италиански десерти в японски стил.

Представените от тях кулинарни изделия бяха оценявани по следните критерии: креативност при съставянето на новата рецепта; време за подготовка; естетически изглед – спазване на принципа „храна за очите“; професионални умения при самата подготовка – боравене с уредите, точно спазване на последователността; балансираност при сместването на вкусовете; умения на участниците при представянето на готовия продукт. 

Първа награда в конкурса бе отредена на традиционното японско ястие – удон.

Посланикът на Република България в Япония връчи наградите и грамоти-сертификати на финалистите в конкурса.

Допълнителни снимки

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация