Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Египет, Кайро, Посолство на Република България

Информация за пътуващи

Общи препоръки за пътуващи

Българските граждани, които възнамеряват да пътуват за Египет, следва да имат предвид, че след революцията от 25 януари 2011 г. обстановката в страната продължава да бъде напрегната и сложна.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани при пребиваване на територията на АР Египет да проявяват повишено внимание и да се въздържат от пътувания по суша извън населените места, освен в случай на неотложна необходимост. В такива случаи пътуванията следва да се осъществяват единствено с осигурен от местните власти ескорт. С особена сила тази препоръка важи за територията на Синайския полуостров, пустинните райони на запад от поречието на р. Нил и областта Халаиб. За визуализация и допълнителна яснота последвайте линка:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z_qacAaLcTHE.kEFyxrSBxkHQ&usp=sharing

Следва да се отчита, че с президентски декрет от 29.11.2014г. по продължение на сухоземните граници на Египет бяха въведени два типа буферни зони – едната забранителна, втората – ограничителна. В забранителната зона, която е с променяща се широчина между 4 и 145 км. по продължение на границите, се допуска единствено съставът на въоръжените сили, като категорично се забранява движението на каквито и да било цивилни лица и автомобили. Забраната включва дори и представителите на МВР, които следва да получат специално разрешение за това от ръководството на армията. Навлизането в забранената зона крие непосредствен риск за живота на нарушителите. Втората зона е с ограничен режим на достъп, който се прилага по отношение на всички граждани, които не са постоянно живеещи в нея. Това се отнася в особена степен за чужденците. Същата следва вътрешния контур на забранителната зона, като широчината й варира между 20 и 340 км. Достъпът и пътуванията на въпросната категория посетители в зоната са възможни единствено след получаването на специално разрешение от Управление „Операции” към Министерството на отбраната на Египет. В двете зони попадат редица места, които са атрактивни обекти за привържениците на пустинния туризъм - оазисите Сиуа, Бахария, Фарафара, Дахла, околностите на Абу Симбел и зоната на Халаиб. На този етап препоръчваме да не се предприемат пътувания до тези райони.

 

Визови изисквания

Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или от друго дипломатическо или консулско представителство на Египет в чужбина. Визите са три вида: туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни.

Считано от 15 май 2015 година бяха въведени промени във визовия режим, съгласно които следваше да бъде преустановена досегашната практика входни визи с цел индивидуален туризъм да бъдат издавани на ГКПП. Считано от тази дата (15 май 2015 г.) всеки чуждестранен граждани, който възнамерява да пътува до АР Египет индивидуално и извън състава на организирана туристическа група следваше да направи необходимите постъпки пред съответното египетско посолство, с цел предварителното получаване на нужната входна виза. Въпросното изискване не важи за групите, чието пътуване е организирано и се осъществява по линия на някоя от туристическите агенции. Засега обаче това изискване не се прилага на практика и получаването на индивидуални туристически визи на ГКПП остава възможно за българските граждани, притежаващи обикновени паспорти и пътуващи с цел туризъм. Цената на туристическата виза, издавана на ГКПП, е 25 щ.д., като валидността й е 30 дни. За нарушение се смята, когато в 14 дневен срок след изтичане на разрешението за престой, той не е подновен. Във връзка с промени във визовия режим на Арабска република Египет, от 01.11.2008 г., българските граждани, притежатели на дипломатически или служебни паспорти, пътуващи в лично или служебно качество, следва предварително да се снабдят с египетска входна виза от посолството на Арабска република Египет в София или от други техни дипломатически представителства в чужбина.

Възможно е да бъде отказано издаването на туристически или входни визи на български гражданки на възраст между 18 и 35 години, в случай че не са придружавани от съпруг, баща или брат, а така също когато не са включени в организирана туристическа група.

За удължаване на своя престой в Египет, преди изтичането на валидността на тяхната туристическа или входна виза българските граждани следва да направят постъпки в отдел "Паспорти, визови въпроси и емиграция" на МВР и срещу заплащане могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.

 

Застраховки

Преди предприемане на пътуване до Египет, непременно се снабдете със съответна международна пътническа и здравна застраховка. Трябва да се уверите, че полицата покрива разходите за хоспитализиране, лечение и медицинско репатриране от Египет до България, както и дейности които имате намерение да извършвате по време на престоя, като гмуркане и др. Рязката смяна и тежкият климат предразполагат към провокиране на нежелани реакции на организма. В частните клиники и болници медицинското обслужване е на ниво, но в такива случаи оказването на медицинска помощ е свързано със значителни разходи за лечение.

 

Митнически изисквания

Пристигащите в Египет, както и тези, които напускат страната, трябва да декларират паричните средства, които носят в случаите, в които сумата надвишава 10 000 USD или равностойността на тази валута. Разрешава се носенето на египетска валута в размер на не повече от 5 000 египетски лири при влизане и излизане от страната.Забранява се внасянето или изнасянето на чужда валута, посредством писма или пощенски колети.

Митнически изисквания за Египет можете да изтеглите от ТУК.

 

Забранени за износ предмети:

1. Оригинални папируси и старинни книги.
2. Всякакви антични предмети като статуи, картини и др.
3. Стари, представляващи антики автомобили.

4. Корали
 

Работа

Египетското законодателство подробно урежда случаите и условията за допускане на чуждестранни граждани на работа. Понастоящем чужденци се назначават предимно в отрасли, предприятия и учреждения, за които няма египетски граждани с подходяща квалификация. За незаконна работа в Египет чуждестранните граждани се депортират.

 

Престъпност

Активността на терористичните и екстремистки групи в Египет е повишена. С особена сила това важи за Синайския полуостров, където действията на терористите са най-ефективни и се осъществяват в координация с терористична организация „Ислямска държава”. Макар до момента дейността на терористичните групи да е насочена основно към военни и полицейски цели (както в пограничните райони на страната и Синай, така и във вътрешността на страната и столицата Кайро), напоследък се наблюдава разширяване на диапазона на терористичните атаки, който вече обхваща и цивилни цели: чуждестранни дипломатически представителства, туристически обекти и чужди граждани. В контекста на масираната военна офанзива срещу Ислямска държава се очаква тази тенденция да се задълбочи.

В Северен Синай и пограничните райони с Израел на практика се водят военни действия. Същевременно на обширна територия в Западната пустиня се провеждат редовно военно-полицейски операции по издирване и обезвреждане на контрабандисти и членове на терористични групи. Тези операции са особено интензивни в пограничните зони с Либия и Судан, където нерядко се стига до въоръжени сблъсъци..

Макар и с разредена периодичност в страната продължават да се организират различно мотивирани протести. Следва да се има предвид, че обстановката в района на демонстрации може да се промени рязко, като се стигне до сблъсъци между протестиращи и органите на реда. Последните използват сълзотворен газ, водни оръдия и други специални средства за борба с безредиците. Освен рисковете, касаещи личната безопасност, евентуално присъствие в местата на подобни протестни действия би могло да бъде квалифицирано като криминално деяние с всички произтичащи от това правни последици. Това е в следствие на влезлия в сила на 24.11.2013 година в Египет нов закон за протестите, който предвижда строги наказания (високи глоби и лишаване от свобода) за участниците в нерегламентирани демонстрации и протести. Действието на този закон бе подсилено допълнително от утвърденият на 18 август 2015 г. Закон за противодействие на тероризма. Текстовете на последния закон предоставят изключително широки правомощия на органите на реда и дори присъствие в близост до местата на организирани протести крие риск от задържане.

Местните органи на реда са изключително чувствителни към работата на местните и чуждестранни журналисти, отразяващи политическите и социални процеси в страната. С внесените с приетия на 18 август 2015 г. Закон за противодействие на тероризма са предвидени изключително строги мерки (глоби до 25 хиляди долара, в т.ч. и лишаване от свобода) спрямо журналисти, които представят информация, която се различава от официалната.

През последните три години са констатирани множество случаи на изнасилвания и сексуални посегателства по време на масови събирания и протести.

Освен с политически цели в страната е типично организирането на големи шествия и демонстрации по време на спортни събития, на които често се стига до сблъсъци с полицията или между агитки на противникови отбори.

Следва да се отчита, че на големите пазари и търговски центрове през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. Отнемат се и дамски чанти от лица, движещи се пеша или с моторно превозно средство. Отбелязват се случаи на сексуално насилие над жени.

Необходимо е постоянно да разполагате с идентификационен личен документ със снимка. Достатъчно е фотокопие от паспорта.

Препоръчително е при движение в населените места жените да са облечени с панталони или по-дълги поли/рокли, а така също да носят по-широки блузи с ръкави. Тяхното придружаване от мъже е желателно. Не е препоръчително ползването на таксита от жени без придружител във вечерните часове. Не е препоръчително консумирането на храна, напитки и пушенето на обществени места по време на поста през свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Много често правото на пешеходците не се зачита. През тъмната част от денонощието, следва да се подхожда със завишено внимание при движение пеша или с автомобил, тъй като част от моторните превозни средства се движат без светлини.

 

Заразни заболявания

При пътуване от България в Египет не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка. Същевременно, при влизане в Египет от Судан и повечето африкански страни се изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка.

Къпането в река Нил е съпроводено със сериозен риск от бактериално инфектиране, заразяване с хепатит и особено опасната за здравето паразитна шистосомия (билхарзия).

Препоръчваме употребата само на бутилирана вода. Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди е безопасна. Храненето в други заведения за обществено хранене, в частност употребата на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до стомашно-чревни инфекции.

 

Препоръки

При пътуване до Египет е препоръчително да се спазва следното:

- Преди пътуването да бъде извършена предварителна регистрация в посолството на Р България в Кайро, съдържаща информация за планирания престой, както следва: имена на пътуващия, точно местоположение, срок на престоя, телефон и електронна поща за контакт. Регистрацията може да бъде извършена по телефона или чрез електронната поща на посолството

-Да се носят постоянно документи за самоличност (препоръчително – паспорт)

-Да се отчита вероятността от протести и други масови прояви, като се избягват местата, където се провеждат такива

-При попадане в район на протест, напуснете същия незабавно! Не се опитвайте да преодолявате заграждения, поставени от органите на реда! Никога не влизайте в пререкания с органите на реда и полицията – дори тогава, когато очевидно сте убедени, че имате право! При необходимост от взаимодействие с представителите на органите за сигурност и полицията, незабавно търсете посолството за препоръка и съдействие.

-Дори организираните пътувания с автобус между туристическите дестинации (Кайро, Хургада, Луксор, Асуан, Абу Симбел, Света Екатерина и др.) крият риск и следва да се избягват. Категорично не следва да се осъществяват индивидуални пътувания по суша на цялата територия на страната

-Пътуванията в района на границата на Египет със Судан и Либия, както и от Египет в Ивицата Газа (Северен Синай) крият съществен риск за живота на пътуващите. Предприемането на подобно пътуване е на Ваша собствена отговорност. Възможностите на българското посолство в Кайро за оказване на съдействие за излизане от Ивицата Газа и влизане обратно на египетска територия са ограничени

-При възникването на каквито и да е проблеми, освен от посолството на Република България в Кайро, съдействие може да бъде потърсено и от туристическа полиция на телефон 126. Служителите на това подразделение владеят в по-голяма степен английски език

-Да не се фотографират под какъвто и да било предлог публични прояви, събития или  обекти, касаещи органите за сигурност

-Да се избягват конфликтните ситуации с местните граждани, особено с представителите на местната администрация

-Да не се правят каквито и да било коментари по вътрешнополитически теми

-Специално внимание следва да се обръща на облеклото. Препоръчително е жените да избягват провокативен за местните нрави стил – къси поли, вталени дрехи или такива с широко деколте и без ръкави. Не се препоръчва също така ползването на таксита от жени без придружител, особено във вечерните часове.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация