Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Иран, Техеран, Посолство на Република България

Обща информация и Митнически изисквания

28 Ноември 2012 Консулски съобщения

Митнически изисквания на Иран за внос/износ на стоки, подлежащи на контрол и рестрикция от страна на митническите власти

 

Забранени за внасяне стоки в Ислямска република Иран

Алкохолни напитки, хазартни пособия, оборудване за улавяне на сателитен сигнал, огнестрелни и хладни оръжия, взривни и запалителни вещества, наркотични вещества, психотропни вещества, брошури, филми, снимки и всякакъв вид писмени материали, всякакви видове стоки, които противоречат на националните и религиозни норми и нарушават обществения ред в страната, както и такива, които са забранени от закона и религията или от списъка с митническите тарифи.

След влизане в страната всяка сума над 5000 щ.д. трябва да бъде декларирана.

 

Забранени за износ от Ислямска република Иран:

 

Парична сума над 5 000 щ.д. на човек или нейната равностойност в друга валута; изнасянето на валута над 5000 щ.д. или нейната равностойност става след декларирането й или представяне на банков документ с печат от банката, който удостоверява мястото на валутната сметка или купуването на валутата.

Позволената сума за внос и износ на ирански риали е в рамките на 500 000 и. р.

Всякакви видове киселини, оцет, спирт.

Всякакви видове запалими вещества, на които има знак за лесно възпламеняване;

Наркотични вещества и всякакви техни производни; заловените с подобни вещества ще бъдат подведени под съдебна отговорност;

Всякакви видове алкохолни напитки; притежателите на такива ще бъдат подведени под съдебна отговорност;

Златни монети, с които е обезпечена националната валута на държавата;

Повече от 250 гр. хайвер; шам-фъстък – до 10 кг; шафран – до 100 гр.

Изнасянето на килими, шам-фъстък, шафран и сушени плодове за местата за поклонение и други свещени места (Саудитска Арабия, Ирак, Сирия)

Килими с обща квадратура над 20 кв. метра;

Антики, ръкописи, оригинални произведения на изкуството и калиграфски надписи, миниатюри, всички видове древни и скъпоценни камъни, екземпляри от корана с печат от Съвета за надзор върху публикуването и отпечатването на корана, 35-милиметрови кино ленти, произведения на изкуството и музикални инструменти, които се считат за част от културното наследство на Иран.

Килими, които имат историческа стойност или представляват културно наследство.

Износа на златни накити за лично ползване могат да бъдат до 150 гр.

Сребърните накити за подаръци не трябва да превишават 3 кг. и не може да бъдат част от културното наследство на страната.

Хладилници, фризери, телевизори и записващи устройства и радиа.

 

Забранени стоки и предмети за внасяне в самолет:
 

Огнестрелни оръжия: военни оръжия, ловни пушки, оръжия със сачми;

Играчки-оръжия, които до голяма степен имат прилика с истинските оръжия;

 Хладни оръжия: саби, ками, всякакви видове ножове, хирургически остриета, остриета за рязане на мокети, ножици и други подобни предмети;

Амуниции: патрони, гранати, взривни вещества като тротил, C-4, динамит, запалителни вещества, барут; 

Спрейове: сълзотворен газ, упойващи и парализиращи вещества;

Леснозапалими вещества: бензин и капсули течен газ;

Кучета могат да бъдат качени на самолета само с необходимите документи за пътуване, в специална клетка за животни и с позволение от летищните власти;

 

Ислямският хеджаб (шал, забрадка)  е задължителен за жените в ИР Иран

 

Желателно е да се декларира цялата внасяна чуждестранна валута.

 

Недекларираната валута при влизане би могло да бъде конфискувана при заминаване. Пътнически чекове е възможно да бъдат обменени само в Техеран и по-големите градове, и то само в местна валута (риали). Кредитни карти от чужди банки много рядко се приемат. Препоръчително е да се носи валута в брой, в количество, достатъчно да се покрият всички разходи по време на престоя, в т. ч. и непредвидени. Валутата се обменя само в банкитеи лицензираните обменни бюра.

 

Полезна информация

 

Обща информация

Иран, в миналото известен като Персия, получава официалното си име ИСЛЯМСКА РЕПУБЛИКА ИРАН (ИРИ) през 1979 гoдина. Ислямска теократична държава, която се управлява в съответствие с нормите и по законите на исляма. Страна с древна цивилизация, история и култура, дружелюбно и приятелски настроена към Република България и българите.

Държавата е ислямска и се изисква зачитане и уважение на установените религиозни традиции, нрави и обичаи. Има задължителни правила на поведение и обличане, включително и при спортни занимания, по време на работа, на улицата, на обществени места, при пътуване и т.н. С особена строгост това важи за жените, които са длъжни да ходят със забрадки и дълги дрехи, покриващи глезените. Мъжете могат да носят дрехи с къси ръкави, но не и къси панталони, обеци, гердани и други накити. Близките отношения между мъже и жени не могат да се демонстрират на публични места. Наказанията за допуснати нарушения могат да бъдат много големи.

Равнището на сигурност в Иран като цяло е добро. Пътуването из страната и до основните туристически центрове е спокойно. За предпочитане са организираните пътувания. Следва да се избягват пътувания до югоизточната част на страната и по-специално до провинциите Систан-Балуджистан и Керман. Реална опасност представляват посещения на места, близо до границата с Афганистан и Пакистан, където преминава основният трафик на наркотици. Пътуването изисква постоянно внимание, само по главни пътища, и то денем.

Правенето на снимки на военни или правителствени обекти и инсталации или в близост до тях е строго забранено.

Притежаването на наркотици се наказва тежко, включително и със смърт.

 

Документи за пътуване:

 

Необходим е паспорт с най-малко шестмесечна валидност и положена виза.

МЕДИЦИНСКА И ПЪТНИЧЕСКА ЗАСТРАХОВКА СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ!

 

Визови изисквания:

 

Българите, пътуващи за Иран, следва да получат виза - входна, транзитна, бизнес, туристическа или журналистическа - която се получава от най-близкото дипломатическо или консулско представителство, а за седемдневни туристически визи и според посочения по-надолу ред. Попълва се формуляр, прилагат се четири снимки паспортен размер, заплаща се определена такса и паспорт с най-малко шестмесечна валидност. Входните визи са с валидност до три месеца, а транзитните до десет дни от датата на издаването.

Посолството на ИР Иран в София се намира на бул. „Симеоновско шосе” № 55.

тел. 987 85 46, 987 61 73, 981 43 48, 980 54 51;

факс: 987 70 41

е-mail:[email protected]

 

Притежателите на обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Иран единствено с цел туризъм, могат да получат туристическа виза за пребиваване до седем дни, на летищата "Имам Хомейни" и "Мехрабад" в Техеран, както и на летищата в Шираз, Табриз и Машхад. За целта, на летището следва да бъдат представени паспорт с валидност най-малко 6 месеца, билет за връщане в страната, една снимка и попълнен формуляр за искане на виза.

 

В ИРИ не се признава двойното гражданство и българските граждани, които притежават и иранско гражданство, след влизането в страната се разглеждат само като ирански граждани.

 

Консулски услуги:

 

Какво могат да направят за Вас консулските служители в българските дипломатически мисии /посолства и консулски представителства/ зад граница:

 

да Ви издадат временен документ за пътуване до България, ако не притежавате валиден такъв;                      

да информират близките Ви в случай на произшествие, сериозно заболяване или смърт, като осигурят възможното съдействие;

да уведомят близките Ви в случай на арест, да съдействат те да Ви посетят в затвора, да гарантират същото отношение към Вас, както към гражданите на приемащата страна;

да осигурят помощ в случай на непредвидени обстоятелства като природни бедствия и граждански протести;

да Ви предоставят най-актуална информация при пътуване;

да удостоверят и заверят Вашия подпис;

да съставят актове за гражданско състояние (акт за раждане, акт за сключен граждански брак и смъртен акт);

да препратят вече съставени от местните власти актове за гражданско състояние на общината по постоянния Ви адрес в България;

 

Какво не могат да направят за Вас консулските служители:

 

да осигурят резервация за пътуване и хотел или да приемат на съхранение Вашия багаж;

да платят Вашия хотел, медицински разноски или други сметки, както и таксата за връщане на загубен багаж до България;

да осигурят средства за разноските по правни услуги, да Ви представляват при съдебни процеси или да Ви дават правни съвети;

да Ви освободят от затвора или да издействат специално отношение към Вас в затвора;

да Ви осигурят преводач или телефонни услуги;

да разследват престъпления;

да Ви изплащат пенсии или да уреждат плащания на социалните Ви осигуровки;

да Ви осигурят разрешение за работа;

да Ви осигурят визи за други държави.

 

Практически съвети и препоръки

 

В Иран употребата, както и търговията с алкохолни напитки и психотропни вещества е  абсолютно забранена.

 

Необходимо е всички лекарства  да бъдат в оригиналните си опаковки и да проверите  дали някои от тях не попадат в забранителни списъци за незаконни наркотични средства в Иран. В случай че са Ви предписани подобни вещества като лекарствени средства,  носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

 

Не се препоръчва пренасянето на чужди вещи при влизане на иранска територия.

 

При пътуване с МПС е необходимо да си осигурите международно свидетелство за шофиране и „карне дьо пасаж”, издавани от СБА.

 

При задържане от  местните власти  е необходимо да  изисквате да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България в Иран. Консулски служител от българската мисия, във възможно най-кратък срок следва да установи връзка с Вас.

 

Можете  да получите пряка финансова помощ от българското дипломатическо представителство, единствено ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви парична сума в Министерството на външните работи, дирекция "Финанси и управление на собствеността".

 

В случаите на кражба на лични документи, парични средства, билети за пътуване и/или други лични  вещи, незабавно известете лично и писмено в най-близката полицейска служба, като след регистрирането на събитието, поискате копие от протокола за установяване му от официалните власти. Впоследствие е необходимо да се свържете с  българското дипломатическо представителство, където да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването или за завръщането Ви в родината.

 

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в българското посолство в Иран. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или необходимост.  Препоръчваме, преди отпътуване от Република България, или веднага след пристигането Ви, да запишете адресите и телефоните на посолството. В случай на необходимост, администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи пътуването Ви, както и органите на местната полиция, е уместно да разполагат с тези данни.

Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и новите изисквания за сигурност във  връзка с това, можете да прочетете от страницата на Летище София.

 

Заверки и легализации:

Легализации на ирански документи се извършват само ако документът е предназначен да послужи в България. За целта е необходимо върху документът да бъдат положени печат от съответното министерство (например за диплома за висше образование – печат от Министерство на висшето образование) и печат от МВнР на Иран. Срокът за извършване на услугата е три работни дни, а цената е 20 евро легализация.

Българското консулско длъжностно лице, при спазване на разпоредбите на ГПК и ако документът е съставен на български език, може:

1. да удостоверяват датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване и са представени от български или чужди граждани;

2. да удостоверяват верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани;

3. да съставят нотариални завещания на български граждани;

Удостоверяването на датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване и са представени от чужди граждани, се извършва само ако документът е предназначен да произведе действието си на територията на Република България.

 

Документи за самоличност:

За български граждани с откраднат, загубен или с изтекла валидност български паспорт, е възможно в посолството да бъде издаден временен паспорт. Цената на услугата е 67 евро. Необходими са актуална цветна снимка паспортен размер, попълнено заявление на български език и валиден български документ за самоличност или други документи, доказващи българско гражданство.

 

Гражданско състояние:

В посолството може да бъде извършена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани. За целта българският гражданин следва да представи иранския акт за съответното събитие, заверен от МВнР Ирани преведен на български език. Преводът може да бъде извършен в посолството.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация