PËRFAQËSITË DIPLOMATIKE

Africa

Asia

Australia and Oceania

Europe

North America

South America

Ambasada e Republikës së Bullgarisë në Republikën e Shqipërisë

Informacion i përgjithshëm

Informacion i përgjithshëm

 

Mjedis i qëndrueshëm politik

 • Anëtar i NATO
 • Anëtar i BE

 

Qëndrueshmëri makroekonomike e financiare

 • Rritja reale e PBB – 3.1% (2018)
 • Inflacioni vjetor – 8% (2018)
 • Niveli i papunësisë – 5.2% (2018)
 • Bord valutor, pa rrezik për valutën, kurs i fiksuar, 1 EUR = 1,95583 BGN
 • Qëndrueshmëri financiare
 • Pozicionim i favorshëm i vendit nga Moody's, Standard & Poor's, Fitch

 

Tatimet më të favorshme në BE

10 % tatim korporativ, 0 % në rajone me papunësi të madhe

10 % tatim mbi të ardhurat personale

Lirim dyvjeçar nga TVSH në rast të importit të pajisjeve për projekte investimi mbi 5 mln euro, të cilat krijojnë të paktën 50 vende pune

Mundësi për zbritjen e shpenzimeve për veprimtari hulumtuese

5 % tatim te burimi mbi dividendët dhe kuotat e likuidimit (0% për kompani të BE)

 

Krahu i punës

 • Krahu i kualifikuar i punës
 • Nivele konkurruese e pagës në Evropë
 • 45 000 studentë bullgarë në Evropë
 • 49,5 % e popullsisë zotëron një gjuhë të huaj

 

Faktorë të tjerë

 • Pozicionimi strategjik gjeografik midis Evropës dhe Azisë
 • Shpenzime konkurruese operative në Evropë
 • Lëvizja e lirë e kapitaleve
 • Mundësia për të paguar deri në 1 vit të pagës minimale dhe sigurimeve shoqërore e shëndetësore për punësimin e të rinjve dhe personave të në gjendje të jobarabartë përmes Agjencisë së Punësimit
 • Mbështetje financiare e qeverisë për projektet prioritare të investimeve
 • Bullgaria renditet e treta në Evropë për nga numri i monumenteve kulturore
 • 90% e makinave në Evropë kanë pjesë të prodhuara në Bullgari
 • Bullgaria është prodhuesi më i madh i levendes në botë
 • Bullgaria është në 10 vendet e para në botë për nga shpejtësia e internetit
 • Bullgaria renditet në vendin e parë në Evropë si një destinacion BPO (procesi i biznesit të jashtëm) dhe i treti në plan botëror.

 

Stimuj sipas Ligjit për nxitjen e investimeve

 

 • Shërbime informative dhe afate të reduktuara administrative
 • Shërbim individual administrativ
 • Mundësia e blerjes pa ankand të të drejtave të pronës dhe të drejtave të kufizuara të pasurive të patundshme – pronë shtetërore private ose komunale private
 • Mbështetje financiare për trajnimin profesional të individëve për nevojat e projektit të investimit
 • Mbështetje financiare për ndërtimin e elementeve të infrastrukturës ngjitur brenda kufijve të projektit të investimit
 • Mbështetje për projektet e investimeve prioritare nëse plotësohen një ose më shumë nga kërkesat e mëposhtme:
 • Përmasa e investimit duhet të jetë së paku trefishi i minimumit për certifikimin e klasës A
 • Krijimi i vendeve të punës në rajone me papunësi të madhe ose në sferën e teknologjive së larta
 • Sigurimi i ndërtimit të zonave industriale ose parqeve teknologjike

 

Fluksi i investimeve të huaja direkte sipas regjioneve gjeografike – të dhëna vjetore (mln. euro)

   

Periudhë

Të dhëna vjetore

Indikator për tipin e investimit

Investime të huaja neto në Bullgari

Indikator për fluks/pozitë

Transaksionet

Vegël

Aktive/detyrime të përgjithshme financiare

Njësia matëse

Euro

Industria totale

Total

   
   

Periudhë

2018

botë

1532.9

Australi

3.5

Austri

-0.1

Azerbajxhan

0.0

Shqipëri

2.6

Algjeri

0.0

Angulla

0.0

Angolë

0.0

Andorrë

-1.3

Antigua dhe Barbuda

0.1

Argjentinë

0.5

Armeni

-1.0

Bangladesh

0.0

Ishujt Bahamas

0.0

Bjellorusi

0.3

Belgjikë

94.3

Belizë

0.4

Bermuda

-0.2

Bosnje e Hercegovinë

-0.2

Brazili

-2.6

Venezuelë

0.0

Vietnam

0.0

Ishujt e Virgjër Britanikë

-12.6

Ishujt e Virgjër të Shteteve të Bashkuara

0.0

Gabon

0.0

Gana

0.0

Gjermani

153.7

Gjibraltar

0.2

Gjeorgji

-14.6

Greqi

5.7

Danimarkë

-2.3

Dominikë

0.0

Republika Dominikane

0.0

Egjipt

-0.1

Estoni

-0.2

Izrael

2.8

Indi

0.1

Indonezi

-1.1

Irak

-0.2

Iran

-0.4

Irlandë

-63.8

Islandë

0.0

Spanjë

13.5

Itali

-66.1

Jordani

-0.5

Kazakistani

0.0

Ishujt Kajman

16.5

Kanada

1.8

Katar

0.4

Kenia  

0.0

Qipro

-64.5

Kina

9.3

Kolumbi

2.3

Kongo

0.2

Republika Popullore Demokratike e Koresë (Koreja e Veriut)

0.0

Kosovë

0.1

Kosta Rika

1.1

Kuvajt

0.6

Curaçao

0.1

Letoni

-3.3

Liberi

-5.7

Libi

0.0

Liban

0.0

Lituani

1.5

Liechtenstein

6.4

Luksemburg

-167.7

Mauritius

0.0

Makao

0.7

Republika e Maqedonisë së Veriut

0.3

Malajzi

-0.6

Malta

-19.2

Maroko

0.0

Ishujt Marshall

0.7

Meksikë

-1.0

Moldavi

0.3

Namibi

0.0

Niger

0.0

Nigeri

-0.9

Nikaragua

-0.2

Zelanda e Re

-0.2

Norvegji

114.3

Republika e Bashkuar e Tanzanisë

-0.1

Emiratet e Bashkuara Arabe

-1.0

Mbretëria e Bashkuar

-22.4

Oman

-1.7

Ishulli i Manit

-1.6

Pakistan

0.0

Palestinë

1.5

Panama

12.3

Paraguai  

0.0

Peru

-0.3

Poloni

-62.9

Portugali

6.2

Republika e Koresë (Koreja e Jugut)

0.1

Rumani

14.9

Rusi

-3.9

San Marino

0.0

Arabia Saudite

-0.9

Shën Luçia

0.0

Shën Vincenti dhe Grenadinet

-1.2

Ishujt Sejshelle

3.2

Senegal

0.0

Siera Leone

0.3

Singapor

0.7

Siri

-0.5

Sllovaki

-0.4

Slloveni

3.2

Surinami

0.0

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

24.4

Serbi

-7.4

Taxhikistan

0.0

Tajvan

0.0

Tajlandë

2.4

Trinidad dhe Tobago

0.0

Tunizi

0.0

Turkmenistan

0.0

Turqi

-46.4

Ugandë

-0.1

Ukrainë

1.1

Hungari

585.3

Uruguai

0.0

Filipine

4.0

Finlandë

6.5

Francë

32.9

Holandë

1086.8

Hong Kong

-4.7

Kroaci  

-0.3

Mali i Zi

0.0

Çeki

-90.3

Çili

-0.4

Zvicër

-34.6

Suedi

32.5

Sri Lankë  

0.1

Republika e Afrikës së Jugut

-4.1

Japoni

-4.8

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация