Предстоящи

Изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина ще открие София Хартиен Арт Фест 2024

21/03/24

На 25 март 2024 г. от 18 ч. в Триъгълната кула на Сердика - Регионален исторически музей в София ще бъде открита изложбата „Дантела на вековете“ - първото събитие от София Хартиен Арт Фест 2024, който ще се проведе от 25 март до 30 ноември 2024 г. Под мотото "Без граници", фестивалът е част от културния календар на Софийска община и обещава да представи неповторими изложби и събития, които ще върнат публиката към корените на изкуството.

Държавният културен институт е партньор на изложбата с автор украинската художничка Дария Альошкина. Проектът се случва благодарение на специалната програма „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, подкрепена от Eвропейската културна фондация и Българския клъстер на EUNIC – Асоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на София хартиен арт фест и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница. Изложбата е важно послание към съвременния свят, което призовава за единство в борбата за мир чрез култура.

Дария Альошкина е експерт по рязане на хартия, керамика, скулптура и графичен дизайн. Работата й е вдъхновена от семейните традиции. Тя е утвърден художник, който е участвал в работилници и изложби както в Украйна, така и в чужбина и черпи вдъхновение от галисийското и подолското народно изкуство.

Альошкина избира да върви по артистичните стъпки на родителите си и да усвои знанията на народната традиция ВИТИНАНКА - вид украинско традиционно декоративно изкуство, известно като изрязване на хартия. Името "витинанка" произлиза от думата "витинати", която означава "да се изрязва". То включва създаването на декоративни дизайни или силуети от бяла или цветна хартия с помощта на ножица или нож. Тези изрязвания се използват често за украса на домовете и могат да включват сложни модели и мотиви, вдъхновени от украинския фолклор, природата и геометричните форми. Витинанката има значителна културна и художествена стойност в украинското наследство, отразявайки богатите традиции и майсторство на страната.

В рамките на изложбата  „Дантела на вековете“ на 26 март от 15:00 часа ще бъде проведен  уъркшоп с презентация "ВИТИНАНКА", а на 5 април със съдействието на ДКИ ще бъде организиран и кураторски разговор.

Партньори на проекта са: Посолството на Украйна в България, Асоциацията на Европейските Национални културни институти (EUNIC) - клъстер България, Фондация АМАТЕРАС и Регионален исторически музей - София. 

Изложбата е реализирана по проекта „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, с финансовото партньорство на Eвропейска културна фондация, програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ и Културен календар на Столична община за 2024 г.