Галерия Мисията

Ново изследване за първия външен министър Марко Балабанов беше представено в галерия „Мисията“

07/04/23

На 6 април (четвъртък) от 18.00 ч. многобройна публика се събра в галерия „Мисията“ на представянето на новото монографично изследване „Марко Балабанов“ (2022), с автор Боян Ангелов, който освен председател на Съюза на българските писатели е поет, литературовед, доктор по философия, социална психология и педагогика. Събитието бе организирано от Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България, издателство „Захарий Стоянов“ и Съюзът на българските писатели в рамките на затвърждаващата се програма на Института „Пишещите дипломати“.

Книгата е част от поредицата „Дълг и чест“ на едно от най-популярните и активни издателства у нас „Захарий Стоянов“, която включва художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена от българската история. Поредицата съдържа повече от 50 историко-биографични книги за видни исторически фигури – владетели, държавници, национални герои, просветители и духовници.

В салона на галерията, в присъствието на многобройна публика от дипломати, писатели, журналисти,  стажант аташета и други гости, книгата се представи от член-кореспондент и директор на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски,  автора Боян Ангелов и директора на  Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова. Като домакин на събитието тя подчерта, че представянето е част от програмата на Държавния културен институт „Пишещите дипломати“ – една платформа, която дава поле за изява на автори и книги, свързани с дипломацията и това е важен инструмент в културната дипломация. „Няма по-естествено и логично място от нашето, където да се представи книга за първия министър на външните работи, който е оставил такава силна следа в историята ни, учил право в Париж, но и философия и естетика в Хайделберг и оставил важно наследство за нашата памет“ – отбеляза Йовева. Издателят  Иван Гранитски и авторът Боян Ангелов представиха подробно личността и огромните заслуги на Марко Балабанов за българската дипломация, за ролята му в просветата и културата,  както и като първия външен министър в следосвобожденска България, присъствието му и като журналист, белетрист и преподавател.

В книгата си авторът Боян Ангеров анализира детайлно не само творческия път на този изключителен интелектуалец и родолюбец, но разкрива и за ролята на цариградските българи за духовното израстване на България. Роденият в Клисура Марко Балабанов е бил забележителен юрист, дипломат и публицист – един от високо ценените и заслужили дейци на Българското възраждане. Получил образованието си  в Сорбоната в Париж, основател на възрожденското списание „Читалище“ и на редица вестници преди и след Освобождението. Той е бил първият министър на външните работи на нововъзникналото Княжество България, дипломат, депутат, председател на Народното събрание.

В представянето се включи и директорът на Българския дипломатически институт Таня Михайлова, която сподели любопитни детайли около именумването на випуска на стажант-аташетата през 2019 г. на името на Марко Балабанов по повод отбелязването на 140 годишнината на българската дипломатическа служба и идеята да присъства бюст на българския държавник в министерството. За Дипломатическия институт бяха дарени книги за библиотеката.