НОВИНИ

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува във Варшава в рамките на Седмицата на Европа

15/05/24

През месец май Държавният културен институт представя свои мобилни  експозиции във Варшава в рамките на различни международни събития и пространства по покана на Посолството на Р България и Културния институт в полската столица.

На 13 май 2024 г. в Публичната библиотека на Варшава посланикът на Република България Маргарита Ганева и директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова откриха фототипната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, преведена на полски език.  

Изложбата е от програмата на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и се състои от 24 пана, представящи църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях.

Изложбата се показва за пръв път в Полша, като преводът на полски език на текста и куратор на полското издание на изложбата е на проф. Георги Минчев, българист от Лодзкия университет. В реализацията на превода участва също екип от негови студенти, които присъстваха и се запознаха с всички разкази в паната. 

Събитието бе организирано съвместно от Посолството на Република България в  Република Полша, Българския културен институт във Варшава и Държавния културен институт при МВнР и беше част от програмата на „Седмицата на Европа“ във Варшава, инициирана от посолството на Кралство Белгия, в рамките на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

На откриването присъстваха многобройни гости, сред които г-н Бартоломей Балцерчик, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Полша, г-н Рафал Домишиевич, заместник-директор на Дирекция „Европейска политика“ на МВнР на Република Полша, представители на дипломатическия корпус и на културните и научни среди, включително известната полска писателка от български произход г-жа Албена Грабовска, представители на Полската автокефална православна църква, участници в инициативата „Акция Дипломация“ на Студентския научен кръг по външни работи на Икономическия университет – Варшава, полски приятели на България.

В рамките на тържественото откриване изказвания направиха г-жа Дорота Лютомирска, заместник-директор на Публичната библиотека на Варшава/Главна библиотека на Мазовиецко воеводство/, г-жа Маргарита Ганева, посланик на Република България в Република Полша, г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, проф. Георги Минчев, куратор на полското издание на изложбата.

В своето слово посланик Ганева посочи, че през месец май българите отбелязват няколко важни празника – Деня на Европа, както и Деня на светите братя Кирил и Методий, определени за съ-патрони на Европа от папа Йоан Павел Втори, по стар и по нов стил. Посланикът изтъкна, че с днешното тържество ние изграждаме исторически мост между тези дати, важни не само за българския народ, но и за всички европейци. С откриването на настоящата изложба - събитие, което има тясна връзка с европейската идея, с дълбочината на европейското наследство, ценности и традиции, провеждано под егидата на Белгийското председателство на Европейския съвет и в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент, българското посолство би искало да подчертае значението на европейската идея за всички граждани на Европа, да потвърди значението на процеса на европейска интеграция за всички наши съседи от Балканите, които са изразили ясно желание и откровена съпричастност в качеството си на държави-кандидатки за присъединяване към ЕС.

Г-жа Йовева в своето приветствие благодари на организаторите и домакините и изтъкна успеха на изложбата, която е гостувала в много европейски и световни столици, университети и галерии.

Официалната част на събитието приключи с концерт на Катедралния хор на православния храм „Св. Мария Магдалена“ във Варшава, който изпълни пасхални църковни песнопения и химни и тропари, посветени на Св. Св. Кирил и Методий.

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ в Публичната библиотека на Варшава ще продължи един месец, след което ще бъде представена на оградата на Посолството на Р България във Варшава, където в момента е изложена експозицията "Древните съкровища на България".