НОВИНИ

ИЗЛОЖБАТА „ДРЕВНИТЕ СЪКРОВИЩА НА БЪЛГАРИЯ“ ГОСТУВА В ЛОНДОН СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

05/03/24

По повод Националния празник на България 3 март фотоизложбата “Древните съкровища на България” беше официално представена за първи път в Англия. Гостуването се осъществи по покана на директора на Българския културен институт в Лондон г-жа Светлана Дионисиева. Събитието се състоя в официалния салон на Посолството на Р България в присъствието на представители на дипломатическия корпус, десетки сънародници и гости.

Проектът се реализира  като резултат от стратегическото партньорство между Държавния културен институт към министъра на външните работи на Р България (ДКИ) и Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ-БАН),  в изпълнение на Националната научна програма “Развитие на българистиката в чужбина”. Представените златни и сребърни съкровища илюстрират богатото културно наследство на България от праисторията до Античността. Изложбата предизвика интерес у сънародниците и гостите, които се насладиха на фотографиите на древни съкровища, открити по нашите земи в различни периоди.

Честването включваше богата културно-музикална програма, както и  приветствия от официалните гости от България - Снежана Йовева-Димитрова, директор на ДКИ, проф. д-р Румяна Прешленова, директор на ИБЦТ-БАН, гл. ас. д-р Александра Миланова, научен координатор на ИБЦТ-БАН. Вълнуващи изпълнения на стихотворения и песни от деца от българската общност в Лондон, както и класически концерт на видните музиканти Боян Иванов (кларинет), Александър Сомов (виолончело) и Лизиен Чен (пиано) изпълниха с празничност българското посолство.

Присъстващите заедно запяха “Хубава си моя горо”, което се превърна във вълнуваща кулминация на тържеството.