НОВИНИ

С ПОСТЕРНАТА ИЗЛОЖБА „МОЛИЕР БЕЗ ГРАНИЦИ“ СТАРТИРА ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 30-ГОДИШНИНАТА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ФРАНКОФОНИЯТА

28/02/23

В месеца на Франкофонията и по повод 30 години от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията по покана на Държавния културен институт постерната изложба „Молиер без граници“ гостува в ЦУ на МВнР и ще може да бъде разглеждана до края на април, т.г.

Колекцията „Молиер без граници“,създадена от Международното триенале на сценичния плакат – София,  обединява над 35 български и чуждестранни плакати. Някои от тях са създадени специално за конкретния проект, а други са част от богатия фонд на Триеналето. Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др.

В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти Международното триенале се обръща към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори създадоха плакати и привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на съвсем млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който се разраства в течение на времето. Инициативата започва още през 2017 г. и първоначално е посветена на 395 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер, превърнал се в олицетворение на френския език. Идеята на организаторите е изложбата да продължи да обитава под различни форми дигиталната и реална среда, показвайки колко съвременни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. През 2022 година по повод навършването от 400 години от рождението на Молиер Международното триенале на сценичния плакат – София в партньорство с Държавния културен институт, Министерството на външните работи и Френския институт представиха в онлайн формат проекта „Молиер без граници“, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията.