Gerb

България отбеляза Международния ден на Франкофонията
28.03.2018
Print
Email

В поздравителното си слово по случай 25-ата годишнина от приемането на България в Международната организация на Франкофонията (МОФ) заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк приветства гостите на ежегодния прием, даван от името на министерството по повод Международния ден на Франкофонията. Приемът за 20 март е традиция, следвана неотклонно от България от приемането на страната в МОФ преди четвърт век.

„Кой би предположил през 1993 г., че с приемането на България и Румъния щеше да се сложи началото на големия франкофонски бум в Европа, увеличил броя на европейските членки в МОФ от пет до днешните 29“, отбеляза заместник-министърът и посочи, че юбилейната годишнина от членството е време за равносметка, още повече когато страната ни днес е член на ЕС и НАТО.

„В началото на 90-те години на миналия век, когато Студената война току-що бе завършила, а Европа беше все още разединена, за България бе жизнено необходимо да заеме място сред общност от държави, основана върху ценностите на демокрацията, солидарността, правовата държава и спазването на човешките права“, посочи той.

Щерк допълни, че за България приемането в МОФ е имало още едно измерение – хвърлянето на мост за по-динамично сътрудничество със страни като Франция, Белгия и Швейцария, послужили в края на XIX в. като модел за изграждането на съвременната българска държава.

„Приемането ни в МОФ преди 25 години бе начин България символично да се върне към корените на историята си и да преоткрие своите универсални ценности“, подчерта той. Щерк благодари на гостите – посланици от Групата на посланиците на страните-членки на МОФ в България, представители на българския политически, културен и образователен елит, свързани с франкофонията.

Българският дипломат изрази специална благодарност и на преподавателите по френски език в страната, които допринасят с труда си за формирането на ново поколение българи - франкофони и европейци.

Екатерина Захариева обяви пакет от 15 милиона евро от ЕС за сигурност в южната част на Африка
Тодор Стоянов се срещна със заместник-министъра на външните работи на Кувейт Халид Ал-Джаралла

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина