Предстоящи

Книга с пътеписи и фото-репортажи „Йордания с велосипед: Моето лично пътуване“ на Нора Михайлова

07/06/24

На 18 юни от 18 часа в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи ще бъде представена книгата с пътеписи и фото - репортажи „Йордания с велосипед: Моето лично пътуване“. Това е първото по рода си печатно издание на български автор, посветено на кралство Йордания, една от най-забележителните арабски страни в Близкия изток, с огромно културно и историческо наследство. Авторката Нора Михайлова е съпруга на посланик Димитър Михайлов, ръководител на мисията ни в периода 2019 - 2023 година. В момента Нора работи в Дипломатическия институт към Министерство на външните работи в направление „Културна дипломация“. Представянето е част от програмата на ДКИ „Пишещите дипломати“.

„Йордания с велосипед: Моето лично пътуване“ съдържа 24 фотографски разказа, описващи преживяванията на Нора, докато се движи с велосипед из Йордания. Издадена е на английски език от йорданската печатница „Панорама“. Първото й официално представяне е в столицата Аман, през март 2023 г., в емблематичната сграда „Petra National Trust“ с домакин Н. В. Принцеса Дана Фирас, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Изданието е високо оценено от Кралския двор на Йордания и получава специално благодарствено писмо от името на Н. В. Хасан бин Талал, бивш дългогодишен престолонаследник и доайен на Хашемитската фамилия.

Поводът за написването на книгата е локдаунът в началото на Ковид пандемията, когато след първите няколко тежки дни със забрани се ражда невероятната жажда за живот и пътешествия. Книгата пресъздава една многопластова картина, в която се преплитат послания за сходните ценности между религиите и културите. В нея има история, религия, поезия и философия – разказ за една уникална природа и един приятелски народ.

Книгата отправя и още едно изключително важно послание за ролята на публичната дипломация в 21 век. Как в светлината на Петата индустриална революция и развиването на изкуствения интелект се променят и традиционните средства на класическата дипломация и как един посланик и неговата съпруга трябва да комуникират с много хора и слоеве на обществото посредством публичните мрежи и преките послания, изграждайки мостове на разбирателство и приятелство.