Предстоящи

Изложба на кримско-татарска керамика „Qalqan/Щит”

26/04/24

На 8 май от 18:00 ч. в галерия „Мисията” към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се открива проект на най-известния кримско-татарски грънчар, заслужил майстор на народното творчество на Украйна Рустем Скибин, озаглавен „Qalqan/Щит”.

Изложбата ще се състои от две части: експозиция от керамични пана и серия от информационни плакати „Крим и кримските татари“.

В дванадесет керамични пана са използвани образци от автентични исторически орнаменти върху саби, ножове, щитове, седла и конска сбруя на кримските татари, които днес се съхраняват в музеи по света.

Рустем Скибин работи по издирването на тези артефакти от около 20 години и резултатът си заслужава да се види в тази нова изложба в София – открити и запазени са неизвестни досега и ценни образци на исторически народни орнаменти, които според автора на произведенията са символ на възраждането, съпротива срещу несправедливостта, запазване и продължаване на живота.

„В условията на съвременна война, когато Украйна се защитава от врага, който за пореден път се опитва да ни унищожи, ние защитаваме историческото си наследство със средствата и формата на изкуството. Ние заявяваме пред целия свят, че сме готови да защитим и да съхраним нашето наследство, което е индикатор за идентичността и мирогледа ни. Орнаментът върху оръжията е върхът на декоративното и приложното изкуство, дълбоката семантика на значението на орнамента, съчетаването на орнаменти със сложни форми, високото ниво на майсторство. Работата с метал – металогравиране и инкрустация със скъпоценни камъни са най-сложните форми на изкуството. В продължение на няколко века този вид кримско изкуство практически не е изучавано. Наследството от шедьоври на нашето изкуство се съхранява в световните музейни колекции и е непознато на широката публика. Това е свързано с унищожаването, преследването и блокирането от страна на Царска Русия, Съветския Съюз и съвременната Руска Федерация на културното наследство и идентичността на коренното население на Крим – кримски татари, караими и кримчаки“ – споделя Рустем Скибин.

Художественият проект се реализира с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Меджлиса на кримскотатарския народ, НПО „Ел Чебиер“, Лвивския музей за история на религията и Обединената инициатива "Кримски фронт".

Изложбата ще продължи до 17 май 2024 г.

***

Рустем Скибин е роден в Самарканд, през 1996 г., завършва Самаркандското училище по изкуства и през същата година се завръща в Крим, в родината си след депортация. Работи като главен художник в керамичното предприятие „Таврика“ в Симферопол. През 2000 г. започва дейността си по изследване, възраждане и развитие на древните кримскотатарски занаяти, по-специално на керамиката, с използването на старинните кримскотатарски орнаменти.

След началото на временната окупация на Крим художникът-керамик Рустем Скибин напуска полуострова и се премества в Киев, за да съхрани занаятите на кримските татари и уникалната колекция от декоративно-приложно изкуство. Оттогава Рустем оглавява киевския клон на някога създаденото в Крим сдружение El Cheber, което опазва и развива културите на коренното население на Крим.

Рустем Скибин създава свой собствен авторски ексклузивен стил на полихромна живопис на керамични изделия Quru Isar, в превод от кримскотатарски – „суха линия“, работейки в традицията на кримскотатарската орнаментика. Стилът Quru Isar е признат за нова глобална марка на Крим и Украйна, нов метод на кримскотатарското изкуство.

Творбите на Рустем Скибин се съхраняват в резиденцията на президента на САЩ – Белия дом във Вашингтон, в сградата на британския парламент в Уестминстърския дворец в Лондон, в залата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, в Музея на изобразителното изкуство на Гранада в Испания, в Двореца на всички владетели във Вилнюс, в Националния музей на Индонезия, в Центъра за съвременно изкуство CerModern в Турция, както и в националните музеи на Украйна.