Предстоящи

Делегация от Държавния културен институт присъства на откриването на Българския павилион във Венеция

22/04/24

Екип от Държавния културен институт присъстваха на официалното откриване на Българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуства, което се проведе на 19 април от 17 ч. Павилионът беше открит от министъра на културата г-н Найден Тодоров, комисаря д-р Надежда Джакова и екипа на проекта "Съседите", който представи България тази година - Красимира Буцева, Джулиян Шехирян, Лилия Топузова и куратора Васил Владимиров.

„Вълнуващо е, че страната ни отново ще се представи на един от най-значимите и престижни форуми в глобалния арт календар – Венецианското биенале за изкуство – световно събитие с традиции, което продължава да задава посоките на международната художествена сцена с днешна дата“, каза министър Найден Тодоров

По думите на министър Тодоров днес живеем в много сложно време, защото останаха много малко хора, които помнят. Паметта е това, което ни пази, а представянето на тези артисти се отнася именно към паметта.

Това е най-добрият форум за съвременно изкуство в света и фактът, че България е част от него в три поредни издания,  дава много сериозна заявка за това, което се прави като изкуство, каза комисарят на българския павилион  Надежда Джакова

„Художниците не са далеч от историците, които подреждат източниците на миналото и ги свързват в разказ. Проектът ни доближава не само до специфични исторически наративи, но и до най-различни начини на боравене с камерата – трезво регистриращи, биографично разказващи, исторически анализиращи или пък улавящи следата на едно действие“, допълни тя.

Артистите отбелязаха, че техният проект допринася за разбирането на премълчаното минало, като благодариха на българската държава за взимането на отношение към този важен аспект на нашата история.

Сред официалните гости на откриването на Българския павилион бяха Амелия Гешева, заместник-министър на културата, Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Илиян Лолугов, началник на отдел „Културна политика“ в ДКИ, Илия Лозанов, директор на Българския културен институт в Рим, Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия, Пиер Джовани Козмо, почетен консул на България в Италия със седалище в гр. Венеция, артисти като Алцек Мишев, Недко Солаков, Михаил Михайлов – участвали в предишни издания на биеналето и почитатели, дошли специално за откриването на павилиона. Носителят на “Букър” Георги Господинов също присъства, за да подкрепи българското участие на Биеналето.

Националният павилион на Република България на 60-ото Венецианско биенале се организира от Министерството на културата на България и се продуцира от Националната галерия, под ръководството на комисаря Надежда Джакова.

60-ото Венецианско биенале за изкуство с куратор Адриано Педроза се провежда от 20 април до 24 ноември 2024 г. под мотото „Чужденци навсякъде“, като фокусът пада върху чуждото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на местното.