Предстоящи

Откриване на изложбата „Памет и плакати“ в Съвета на Европа

19/04/24

На 17 април 2024 г., в рамките на втората част от годишната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета Европа, в Двореца на Европа се състоя откриването на изложбата „Памет и плакати“. Събитието бе посветено на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи и бе съвместно организирано от Постоянното представителство на Р България към Съвета на Европа и националната делегация към ПАСЕ.

Изложбата е реализирана от Държавния културен институт към Министъра на външните работи съвместно с 12 автори творци от International Triennial of Stage Poster - Sofia в рамките на инициатива, подкрепена от Двустранния фонд на Норвежки финансов механизъм в България.

Във встъпителните си думи, председателят на ПАСЕ, г-н Теодорос Русопулос, определи действията на българската общественост за спасяване на българските евреи и специално на Димитър Пешев като дефиниция за достойнство и основополагащ смисъл за последвалото създаване на Европейската конвенция по правата на човека. Генералният секретар на Съвета на Европа, г-жа Мария Пейчинович Бурич, от своя страна, засегна моралните измерения на гражданската съвест, която трябва да служи за пример и вдъхновение, както са демонстрирали представените в изложбата български автори.

Председателят на националната делегация към ПАСЕ, г-н Георг Георгиев, описа героичното дело на българския народ през Втората световна война като уникален пример в световната история. Засегна и съвременните измерения на противодействието на антисемитизма, които следва да са обединяващ фактор, особено като се имат предвид последните събития в Близкия изток. В контекста на 75-та годишнина на Съвета на Европа отправи послание за единство, разбирателство и човечност.

Постоянният представител на България към СЕ, посланик Мария Спасова представи изложбата „Памет и плакати“ като артистичен поглед на съвременни български творци върху проблемите на антисемитизма и нетолерантността, както в исторически, така и в съвременен план.