Предстоящи

Изложбата "Чудотоворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена във Варшава

17/04/24

На 13 май 2024 г. в Публичната библиотека на Варшава/Главна библиотека на Мазовиецко воеводство ще бъде открита фототипната изложба от програмата на Държавния културен институт „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Проявата ще се състои в рамките на „Седмицата на Европа“ във Варшава, инициирана от посолството на Кралство Белгия, в рамките на Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата се организира с подкрепата на Посолството на Р България и Българския културен институт в Полша. Експозицията е изцяло преведена на полски език и ще продължи до 28 май, което ще даде възможност да бъде разгледана от десетки хиляди посетители на най-голямата варшавска библиотека.

Мобилната фототипна изложба от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи е реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от украсата на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликви.

В изложбата са използвани снимки от архива на Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ " Св. Климент Охридкси" и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир. Накратко е описана историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. Пред очите ни се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите.

Изложбата бе международно представена до сега във Венеция, Рим, Женева,  Белград, Скопие, Тирана, Елбасан, Претория,  Минск, Торонто, в Папския Грегориански университет, библиотека „Амброзиана“ в Милано, Карловия университет в Прага, а в България – София, Пловдив, Кюстендил, Асеновград, Музей на туризма към УНИБИТ, Перник, Самоков, Дупница и др.