Предстоящи

Изложба „Mundus Novus” на Рикардо Друшкич се открива в галерия „Мисията“

27/03/24

Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Република България и галерия „Мисията“ ще представят изложбата „Mundus Novus – Новият свят“ на известния художник Рикардо Друшкич от Босна и Херцеговина. Събитието ще бъде открито на 4 април 2024 г. от 18:00 ч. и ще продължи до 26 април 2024 г.

„Mundus Novus – Новият свят“ е артистична одисея, която изследва сложната връзка между човечеството и изкуствения интелект. Визионерският подход на Рикардо Друшкич интерпретира емблематични картини, заменяйки човешки фигури с роботи, за да разпали диалога за сложността и рисковете, свързани с изкуствения интелект. Тази поредица служи като настойчиво напомняне на обществото да обмисли дълбоките последици от технологичния напредък върху нашето колективно бъдеще и същността на човешкото съществуване.

Роден през 1990 г. в Загреб, Рикардо Друшкич открива страстта си към изкуството по време на годините на формиране като творец и оттогава се превръща във видна фигура на международната арт сцена. Разнообразното му портфолио обхваща различни форми на визуалното изкуство - живопис, улично изкуство, рисуване и дигитално изкуство. Неговите изложби в градове като Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис, Дубай и Виена  завладяват публиката по целия свят.

Говорейки за артистичния си път, Рикардо Друшкич отбелязва: „Моето изкуство не е просто средство; то е врата към изследване на дълбините на моето призвание. То стои на пресечната точка между реалността и творчеството, където всяка мазка на четката е разговор между моя вътрешен свят и платното."

Създаването на изложбата бележи навлизаните на Рикардо в света на изкуствения интелект, тема, която оттогава се превръща в централна за неговите артистични търсения. Чрез цикъла MUNDUS NOVUS той се изправя срещу двойствената природа на ИИ, отразявайки неговия потенциал както да води до напредък, така и да представлява опасност. Чрез заместването на човешки субекти с роботи в исторически произведения на изкуството, Рикардо провокира размисъл върху развиващата се динамика между човечеството и технологиите.

Повече за изложбата:

„Mundus Novus: Новият свят“ кани зрителите на спекулативно пътешествие в бъдещето, в което хората и интелигентните машини съществуват едновременно. Като преосмисля основни произведения на изкуството с роботи като главни герои, Рикардо ни предизвиква да преразгледаме нашето разбиране за чувствителност, култура и идентичност в един все по-технологично развиващ се свят. Изложбата служи като философско изследване на дълбоките въпроси, поставени от интегрирането на ИИ в човешкото общество. Изложбата Mundus Novus обещава да бъде провокиращо размисъл преживяване, приканващо публиката да се ангажира с етичните, екзистенциалните и културните последици от ИИ.

За повече информация относно Рикардо Друшкич и неговите творби: https://rikardodruskic.com/