Галерия Мисията

Изложба на съвременна графика от Азия отвори врати в галерия „Мисията“

11/03/24

На 7 март в галерия „Мисията“ се откри изложбата „Съвременно графично изкуство от Азия“, част от 9-тото Международно триенале на графиката в София, което периодично представя внушителна  панорама на съвременното графично изкуство с неговите различни посоки, национални школи и/или глобални тенденции, универсални за целия графичен свят.

Експозицията включва подбрани творби на автори от Иран, Китай, Япония, Малайзия, Тайланд и Виетнам. Отдадено е специално внимание на графиците от Азия, чиито творби пристигнаха в София с близо месец закъснение, което значително съкрати срещата им с българската публика. Творбите ще могат да бъдат разгледани и в бъдещия каталог на триеналето, а настоящата изложба в галерия „Мисията“ е още една допълнителна възможност за ценителите да се срещнат с майсторството на азиатската графична школа.

Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, откри изложбата, като сподели: „Графиката може да бъде онзи посланик, който да прави връзките между нас и който да ни разказва колко красив и разнообразен е светът, в който живеем. Изключителна чест е за нас да работим със Съюза на българските художници и с главния двигател на графичното изкуство у нас г-жа Албена Спасова.“

Албена Спасова, куратор на изложбата и органицатор на 9-тото Международно триенале на графиката, добави: „От години СБХ и ДКИ имат един съвместен проект, наречен „Графиката – посланик“. Тази изложба е част от този проект, защото наистина показва, че в рамките на въздесъщото графично изкуство границите са условни“.

Сред гостите на изложбата присъстваха представители от различните посолства на държави, чиито автори бяха показани в изложбата: Китай, Виетнам, Япония. Специални гости от Посолството на Китайската народна република бяха Фан Йенцион – Първи секретар и началник на политическия отдел и Гуан Шин – Съветник по културните въпроси.

В изложбата са включени творби от двамата носители на Голямата награда от последните две издания на Международното триенале на графиката в София: китайският автор ДЖАН ХЮИ, отличен с голямата награда в предходното триенале, който гостува в София със своята самостоятелна изложба, откъдето са подбрани две графики, както и носителят на голямата награда на деветото издание на триеналето - ТАЙЧИ КОДАМА от Япония, на чиято самостоятелна изложба българската публика ще има възможност да се наслади след три години.

Изложбата „Съвременно графично изкуство от Азия“  може да бъде разгледана от 7-ми до 29-ти  март в галерия „Мисията“ към Държавен културен институт към министъра на външните работи.

 

Ключови думи графика, изложби 2024, Азия