Галерия Мисията

Сборна изложба „HERE AND THERE: МЕЖДУ ДВА БРЯГА“ събра български артисти от САЩ

03/08/23

Изложбата бе официално открита от заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел

 

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт на 2 август  заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел официално откри сборната изложба „HERE AND THERE: МЕЖДУ ДВА БРЯГА“. Специален гост на събитието бе посланикът на САЩ у нас н. Пр. Кенет Мертен.

"Изкуството е мост между хората. Чрез него опознаваме различни култури, споделяме памет и градим бъдеще. Изложбата е интересен визуален разказ – разказ между тук и там, между брега на Родината и брега на новите надежди", заяви вицепремиерът. По думите й, събития от такъв характер са добра възможност българското съвременно изкуство, което пробива своя път в Чикаго години наред, да бъде споделяно, популяризирано и тук, в България. Г-жа Габриел отбеляза, че изложбата включва интересни произведения, разнообразни почерци. В търсене на личностното изразяване на български творци, които са сякаш тук и там, между двата бряга на океана и благодарение на чието творчество всички ние намираме пристан, намираме свободата в изкуството. Именно изкуството е онзи много важен мост между българите, коментира външният министър. По думите ѝ чрез него се опознаваме и сближаваме, изпълваме със съдържание нашите общочовешки ценности и идеали, споделяме памет. Правим бъдещето и настоящето по добро, защото го правим заедно, посочи още Габриел.

Министърът припомни, че тази година се навършва важна годишнина- 120 години дипломатически отношения между България и САЩ и изложбата е част от множество събития. Тя благодари и поздрави екипа на Държавния културен институт, куратора проф. Василен Васевски и всички, участвали в организацията на изложбата.

            Директорът на Държавният културен институт Снежана Йовева-Димитрова като домакин на събитието изрази своята благодарност към вицепремиера Мария Габриел за оценката към дейността на Института и подчерта важността на културната дипломация като активен инструмент във външнополитическото взаимодействие.

Към гостите с приветствени думи се обърна н. Пр. Кенет Мертен, Посланик на САЩ в България „Чрез споделянето на изложбите, на артистичния ви талант от Чикаго до София, а и по целия свят, вие не само промотирате и запазвате българската култура, а правите традициите си част от културата на Америка, съдействате и за изграждането на разбиране между българите и американците.“ По думите му има причина, заради която изкуството и културата намират изражение в политиката и дипломацията. Културата е общ език, който ни помага да се разбираме един друг в дълбоки и висши ценности, които всички ние споделяме. Тя е мост между два бряга, който ни свързва в нашата обща история, отбеляза посланик Мертен.  Той подчерта, че партньорството между двете държави е по-силно от всякога, като ще продължи да се задълбочава, да се стреми към мир, просперитет, както и демократични ценности.

Експозицията, с куратор проф. Василен Васевски – български артист, който живее от над 20 години в Чикаго, представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана.  Връзките между нашите два народа са с дълга история, отбеляза кураторът на експозицията проф. Василен Васевски. Той благодари, че българите са приети толкова добре в своята „втора родина“ Америка и са третирани наравно с американските граждани.

Творбите на българските художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана са:  Татяна Авджиева, Атанаска Тасарт, Станимира Радулова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Василен Васевски, Мариана Калъчева, Камелия Томанова, Евгения Петрова, Иван Михов и Кирил Манасиев. Обединяващото звено на художниците в изложбата е групата "Български художници зад граница", създадена през 2007 година с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина. Членовете на кръга са записали над тридесет изложби, множество участия във фестивали, конкурси и други културни прояви.

В програмата на събитието със свое специално солово изпълнение се включи и цигуларят Благомира Липари, която от години живее и работи в САЩ.

Изложбата се организира в рамките на тазгодишния цикъл от културни събития на тема: "България-Америка: минало, настояще, бъдеще“, посветени на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ,  и е съвместен проект на Министерството на външните работи, Държавния културен институт към министъра на външните работи и Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Изложбата може да бъде разгледана в галерия „Мисията“ до 8 септември 2023 г. всеки работен ден от 10 до 17.00 часа.