Галерия Мисията

Изложба на групата "Български художници зад граница" в галерия "Мисията"

19/07/23

На 2 август в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи ще бъде открита изложбата „Here And There: между два бряга“. Експозицията, с куратор проф. Василен Васевски, представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана: Татяна Авджиева, Атанаска Тасарт, Станимира Радулова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Василен Васевски, Мариана Калъчева, Камелия Томанова, Евгения Петрова, Иван Михов и Кирил Манасиев. В програмата на събитието със свое солово изпълнение ще се включи и цигуларката Благомира Липари, която от години живее и работи в САЩ.

В своя текст към изложбата Проф. Васевски, член на кръга на „Български художници зад граница“, Чикаго, пише: „Сега, като прелетни птици, те се завръщат за кратко отново там, откъдето някога са отлетели. Особената им позиция на мост между два бряга и на пребиваващи в два свята им позволява да се стремят към общозначимото в изкуството като примиряват/събират тясно националното и космополитното, както и българските с американските традиции в изкуството…

Къде се позиционират в крайна сметка авторите на „Here And There: Между Два Бряга“ – Тук или Там; дали принадлежат само на САЩ или пък само на България? Това като че ли няма толкова значение, защото с творбите си те излизат извън географските ограничения и чертаят рамката на едно несвършващо пътуване към духовното, което са приели за своя съдба.“

Обединяващото звено на художниците в изложбата е не само сходната им лична история, но и групата "Български художници зад граница", създена през 2007 година с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина. В своята досегашна история членовете на кръга са записали над тридесет изложби, множество участия във фестивали, конкурси и други културни прояви, които са ги превърнали в неизменна част от живота на българите в Чикаго и САЩ.

Изложбата се организира в рамките на тазгодишния цикъл от културни събития на тема: „България-Америка: минало, настояще, бъдеще“, посветени на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ  и е съвместен проект с Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Тя може да бъде разгледана в галерия „Мисията“ до 8 септември 2023 г.