Галерия Мисията

Изложба на аржентинската художничка Летисия Бургос бе открита в галерия „Мисията“

07/07/23

Изложбата „Дух и материя“ на аржентинската художничка Летисия Бургос бе открита в галерия „Мисията“.  Събитието е част от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023 и се организира от Фондация Аматерас и Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Изложбата е под патронажа на Посолство на Аржентина и беше открита от Н. Пр. Алфредо Атанасоф, Посланик на Република Аржентина в България.

„За Република Аржентина е чест, че артист като Летисия Бургос може да бъде представена в България. Това е една аржентинка, която вече е позната като българка, тъй като Летисия от няколко години участва в един проект с България. Тя е много разпознаваема авторка в Аржентина, преподавател е и в един от най-престижните университети в Мендоса, Аржентина. Под крилото й са много студенти, които обучава да се занимават с изкуството на хартията. Творбите й ще останат без съмнение в годините“, заяви в приветственото си слово Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

От своя страна директорът на Държавния културен институт към Министерството на външните работи Снежана Йовева подчерта, че е чест за галерия „Мисията“ в нея да гостува такъв артист. 

Летисия Бургос обърна внимание, че произведенията й са плод на много проучвания през годините. „За мен е сбъдната мечта да съм тук в България“, посочи тя.

Експозицията представя рядка селекция от произведения с авторска хартия и сложна комбинация от различни техники и текстури. Всяко от произведенията е с дълбоко духовно послание, допълнено от богата изразителна материалност. Преливането от силни структури към фини, абстрактни и фигуративни изображения, създава усещането за огромната сила на посланието, втъкано от автора. Характерните за нея мощни гравюри, преплетени с релефи и структури, създават усещането за движение и одухотвореност на материята.

Българската публика ще има възможността да посети изложбата „Дух и материя“ до 28 юли 2023 г.