Галерия Мисията

Аржентинската художничка Летисия Бургос ще бъде представена в галерия „Мисията“ в рамките на София хартиен арт фест 2023

29/06/23

Между 6 и 28 юли, 2023 г. в галерия „Мисията“ българската публика ще има възможността да се запознае с творбите на аржентинската художничка Летисия Бургос и нейната изложба „Дух и материя“. Събитието е част от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023 и се организира от Фондация Аматерас и Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Дългоочакваната изложба на аржентинката авторка Летисия Бургос е седмата поредна изложба от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. Дългогодишното партньорство на Фондация Аматерас с Държавния културен институт ознаменува началото на тазгодишното издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ с изложба в Европейския съд в Люксембург и сега преминава в София с тази екзотична и впечатляваща колекция. Експозицията ще представи рядка селекция от произведения с авторска хартия и сложна комбинация от различни техники и текстури.

Фестивалът преди няколко години даде началото на обменен проект между България и Аржентина, като куратор и участник от аржентинска страна беше Летисия Бургос. Тя е известен автор в сферата на хартиеното изкуство и член на Световната Асоциация на авторите работещи с хартия. Има огромен принос за развитието на този жанр в нейната страна и като университетски преподавател в Университета на Мендоса е привлякла редица млади автори към това ново направление в съвременното изкуство. Нейната специализация в САЩ в началото на творческата й карира е фокусирана върху о -киое. Тази известна японска техника – графюра на дърво, пречупена през различното светоусещане на Летисия Бургос, оставя дълбока следа в аржентинската графика и хартиено изкуство. Носителка на редица награди, тя има принос и като куратор към международния творчески обмен.

Изложбата „Дух и материя“ представя търсенията на авторката, чрез огромното разнообразие в диалога между цвят и форма. Всяко от произведенията е с дълбоко духовно послание допълнено от богата изразителна материалност. Преливането от силни структури, към фини, абстрактни и фигуративни изображения, създава усещането за огромната сила на посланието втъкано от автора. Характерните за нея мощни гравюри преплетени с релефи и структури, създават усещането за движение и одухотвореност на материята.

Изложбата е под патронажа на Посолство на Аржентина и ще бъде открита от Н. Пр. Алфредо Атанасоф, Посланик на Република Аржентина в България на 6 юни от 18 ч. в галерия „Мисията“. На откриването, авторката ще направи свое представяне за творческите си проекти и международен опит.

Съорганизатори: Посолствата на Аржентина и Япония в България

С любезното съдействие на: Програма „Едногодишен грант 2022“ на НФК и Календар на културните събития на Столична община 2023