Галерия Мисията

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

17/05/23

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в Подгорица.

В приветствените си слова министър Кондов определи реализирането на тази инициатива, като доказателство за силните културно-историческите връзки между България и Черна Гора, и тяхното значение за надграждане на приятелското сътрудничество в сферата на културата и всички останали области от взаимен интерес.

„Дългогодишното културно партньорство между нашите страни през годините е намирало отражение в множество изложби, представяни както в България, така и в Черна гора и осъществени със съдействието на Държавния културен институт, БАН, Националната библиотека „Св. Св Кирил Методий” и респективните черногорски културни институции“, изтъкна министърът в светлината на богатите културни връзки между България и Черна гора и на бъдещия потенциал за съвместни дейности в сферата на културата.

Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева подчерта, че гостуването на изложбата от Черна гора е продължение на ползотворното партньорство и успешното представяне преди една година на изложба с картини от Художествения фонд на МВнР -  „Дипломация и изкуство“ в галерията  за съвременно изкуство в Цетине към Националния музей на Черна гора.

Изложбата представи живопис и пластики от артисти, играещи много важна роля за развитието на черногорското изобразително изкуство в края на втората половина на XIX и началото на XX век. Специален гост на откриването бе Даниела Джурович, Председател на Парламента на Черна гора, която очерта развитието на черногорското изкуство и изрази благодарност към организаторите за гостуването. Директоът на Националния музей Якша Чаласан също присъстваше на събитието, както посланиците на Р България в Подгорица Н. Пр. Стефан Димитров, предишния посланик там  Н. Пр. Меглена Плугчиева, г-жа Йелена Филипович-Стоянов – временно управляващ посолството на Черна гора в Република България, Иван Вукмирович - изкуствовед, дипломати, творци и медии.

Към изложбата има и представителен  двуезичен каталог с кураторски текст на изкуствоведа и куратор на изложбата д-р Снежана Ивович от Националния музей, който всеки заинтересован може да получи, ако посети галерията  - до 16 юни.