Галерия Мисията

ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ОТ МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО В ЧЕРНА ГОРА ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ“ ГОСТУВА В СОФИЯ

10/05/23

17 май – 16 юни 2023 г.

Откриване: 16 май, вторник, 18 – 20:00 (с покани)

Галерия „Мисията”, ул. „Алфред Нобел“ 2 (вход откъм ул.“ Александър Жендов“, срещу входа на МВнР)

 

Сборната изложба „Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” гостува в България за първи път, по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в Подгорица. Изложбата представлява естествено продължение на партньорството между ДКИ и Националния музей в Цетине след успешното реализиране на представителната изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи ,,Дипломация и изкуство“, която беше показана в Черна Гора през 2022 година.

„Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” представя живопис и пластики от артисти, играещи много важна роля за развитието на черногорското изобразително изкуство в края на втората половина на XIX и началото на XX век -  Илия Шобаич, Перо Почек, Шпиро Боцарич, Петър Любарда, Мило Милунович, Милош Вушкович, Бранко Филипович Фило, Никола Вуйошевич, Александър Приич, Даница Даня Джурович, Миодраг Дадо Джурич, Войо Станич, Томо Павичевич, Ристо Стийович, Драго Джурович, Лука Томович, Крсто Андрияшевич. Това са художници, получили образованието си в най-добрите академии по изкуства в Европа, които формират историята на модерното изкуство в Черна гора.

 Заветът на академичния реализъм, който, особено в портретите, включва ясно очертание, ясни съотношения на светли и тъмни тонове и психологически анализ на моделите е особено застъпен в началните етапи на тяхното творчество. Отклонения от строгия академичен маниер се появят в историческите композиции, носещи нотка на романтично усещане и особено в пейзажите, където интересът към изследване на въздействието на светлината върху образа все повече се превръща в основен композиционен принцип.

С тази изложба направихме опит да доближим българското общество до някои от жизненоважните процеси на развитие и промени в черногорското изкуство, обхващайки периода от развитието на модерното изкуство по нашите земи до ден днешен. А представените художници, със своя специфичен и разнообразен стилистичен израз, заслужават подобаващо място в черногорското модерно изкуство и извън него.“

Снежана Ивович, изкуствовед

Национален музей на Черна гора

Изложбата може да бъде посетена от 17 май до 16 юни 2023 г., всеки делничен ден между 10 и 17 часа.