Галерия Мисията

Галерия „Мисията“ представи изложба на екологична тематика на художника Валентин Бакърджиев

20/04/23

На 20 април в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита изложбата „Индиго“ на българския художник, който от години живее и твори в Нидерланидя - Валентин Бакърджиев. Експозицията е създадена в резултат на творческите търсения на автора, свързани с темата за синия индиго цвят, който той използва, за да  визуализира идеята за взаимовръзката между Синята планета и нас, нейните обитатели.  

На откриването присъстваха дипломати, художници и критици, както и журналисти и любители на изкуството. Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова като домакин откри събитието. Заместник-министър Костадин Коджабашев поднесе приветствие, в което подчерта, че  галерията все повече привлича съвременните български артисти, живеещи в чужбина да се изявяват и да поставят важни социални и екологични проблеми чрез съвременното изкуство. Г-н Коджабашев поздрави твореца Валентин Бакърджиев и му пожела нови успехи. На откриването специален гост бе и посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург, който изрази удовлетвореност от съвременната изложба на българския творец, който от години живее в Амстердам и e инспириран от мултидисциплиналните жанрове там. Кураторът на изложбата д-р Мила Старейшинска-Ангелова и творецът Валентин Бакърджиев разказаха повече за посланията на изложбата, за търсенето на баланс и взаимовръзка между синята планета и нейните обитатели и процесът на работа, базиран на устойчиви теми и материали. 

Житейският и творчески път на Валентин Бакърджиев тръгва от България, минава през Доминиканската Република, Италия и стига до Нидерландия, където той живее през последните 15 години. В Амстердам, където е неговият дом, художникът твори и отглежда индиго от семена в собствена био градина в града и е част от световна мрежа на индиго производители. Отглеждането на индигото, извличането на багрило и неговото използване като изразно средство е една от основните линии в творчеството на Валентин Бакърджиев.  За автора индигото е мисия, послание, средство за изразяване, което намира поле за изява чрез изкуството. Синият цвят предава идеи и послания, в чиято основа са социално значими теми, като тази за крехкостта на екологичния баланс в природата. За връзката между нас, нейните обитатели и най-синьото синьо на дълбокия океан и безкрайното небе. Проектът е и своеобразен начин да се направи историческа препратка към вековната историята на синия индиго цвят и багренето с естествени материали, която може да се проследи в различни култури от Индия до Перу, като по този начин прави съвременен прочит на използването му в изкуството.

Инсталацията „Индиго“ е свързващото звено в изложбата, което обединява в едно общо пространство други два основни за творчеството на Валентин Бакърджиев проекта,  Le Grand Bleu и The Butterfly Effect, в основата на които също е заложен синият индиго цвят.

Изложбата „Индиго“ ще може да бъде разгледана в галерия „Мисията“ до 4 май.

Ключови думи изложба