Галерия Мисията

Многобройна публика се събра в галерия „Мисията“ на представяне на книга от програмата „Пишещите дипломати“

31/03/23

На 30 март в препълненото пространство на галерия „Мисията“ се състоя премиерата на книгата „Скритото очарование на Кипър“ с автор Христо Георгиев, дипломат и писател. Събитието беше организирано от Държавния културен институт към Министъра на външните работи и Университетско издателство "Св. Климент Охридски". Представянето на книгата е част от утвърдената програма на Държавния културен институт „Пишещите дипломати“, чрез която се популяризират нови литературни произведения с автори настоящи или бивши дипломати, като инструмент на културната дипломация.

На събитието присъства многобрайна публика, сред която дипломати, литературоведи, журналисти и приятели на автора, а специален гост бе Н. Пр. Жоел Мейер - Посланик на Франция в България.  Изданието бе представено от трима български дипломати, които през кариерата си са били посланици на Република България в Кипър: Н.Пр. Петър Воденски (посланик на България в Кипър 2005-2009), Н.Пр. Красимир Стефанов (посланик на България в Кипър 2001-2005 г.) и Н.Пр. Веселин Вълчев (посланик на България в Кипър 2009-2014). Всеки един от тях разказа за своят опит и преживявания като дипломати в тази държава и споделиха интересни и важни моменти от професионалния им престой в островната държава.

В своето изказване авторът на книгата Н.Пр. Христо Георгиев, който също е бил посланик в Кипър, сподели, че книгата е увлекателно пътешествие сред природните красоти и историческите забележителности на острова, опит за вникване в съдбата – древна и съвременна, на Кипър. Той подчерта, че книгата е един субективен разказ, в който са отразени личните му впечатления и преживявания, срещите му с кипърски държавници и политици, с религиозни дейци, с хора на културата, с обикновени жители на острова. Книгата може би е единственото издание в България, което поднася толкова жива и изчерпателна картина на Кипър, нарисувана с майсторство и любов, с вещина и проникновеност.

Христо Георгиев е роден през 1952 г. във Велико Търново - дългогодишен служител в МВнР. Заемал е различни дипломатически длъжности - пълномощен министър и извънреден и пълномощен посланик в Белгия и Люксембург, извънреден и пълномощен посланик в Кипър, директор на различни дирекции в МВнР, главен секретар на Националната Комисия за ЮНЕСКО.