НОВИНИ

Програмата „Пишещите дипломати“ продължава с представянето на книгата на Светлозара Кабакчиева - „Камъни с форма на сърце“

07/05/24

На 14 май от 18 ч. в галерия „Мисията“ ще бъде представена първата книга на Светлозара Кабакчиева „Камъни с форма на сърце“, като част от традиционната рубрика на Държавния културен институт към Министъра на външните работи „Пишещите дипломати“. Целта на програмата е да популяризира нови издания и книги на настоящи или бивши дипломати, тъй като литературата е важен инструмент за културната дипломация, опознаването и сближаването на общностите.

Сборникът с приказки е първата книга на Светлозара Кабакчиева. Издадена е в края на 2023 г. от Издателска къща „Знаци“ с подкрепата на програма „Помощ за книгата“ и с положителните рецензии на редактора Аксиния Михайлова и професор Кирил Топалов. Корицата и всяка от приказките са богато илюстрирани от Ирина Василева. Книгата имаше своята международна премиера в Брюксел по покана на Н.Пр. Пламен Бончев в Посолството на Р България в Брюксел.

Авторката е събрала десет истории, които по приказен начин ще накарат читателя да се вгледа  в света около нас. Човешки черти и вълнения са приписани на животни и птици, цветя и предмети, които говорят, тревожат се, влюбват се, търсят общ език, учат се на толерантност, а хората са част от този вълшебен свят със своите познания и умението да наблюдават, общуват и помагат. 

Светлозара Кабакчиева е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е свързана с правото и дипломацията. В продължение на 15 години работи в Министерството на външните работи и има два мандата като юридически съветник в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз. През 2014 година започва работа в Европейската комисия, понастоящем работи като юрист в Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания в Брюксел. От ученическите си години публикува стихотворения и разкази в специализирани издания, както и поддържа авторски блог https://skabaktchieva.blogspot.com/

Книгата ще бъде представена от Иван Господинов – Директор на Дирекция „ООН и глобални въпроси“ в Министерството на външните работи.

 

Рецензии

Проф. Кирил Топалов:

 „Езикът, на който Светлозара разказва приказките си, е поетичен и красив. Оригинално е вплитането на пословици, откъдето идва и заглавието на сборника. Този похват не само припомня на читателя богатата и събрана в кратки изречения българска мъдрост, но и придава образност на сюжета и поднася поуката по един запомнящ се начин. Структурата на книгата по ненатрапчив начин илюстрира житейския кръговрат. Не всички истории в „Камъни с форма на сърце“ имат щастлив край, но всяка напомня, че чудесата винаги съществуват и са навсякъде – и в приказното небе, с което започва този сборник, и в земята – в която от приказките поникват диви божури“.

Аксиния Михайлова:

 „Приказките в сборника „Камъни с форма на сърце“ /ИК „Знаци“, 2023/ на Светлозара Кабакчиева могат да бъдат отнесени към всички възрасти, защото в тях са заложени изконни човешки ценности, които в днешното динамично време и коренни промени сме на път да изгубим; ценности, които големите трябва да си припомним, за да можем да възпитаме и подрастващите в тях.

В тях оживяват непознати за днешните деца предмети – мастилница, перодръжка, попивателна хартия, писалка със златно сърце; шивач, който поправя приказки, влагайки сърце и душа в онова, което прави с ръцете си и доставя радост на другите, сътворявайки едно приказно небе. Тук, както е обичайно за приказките, говорят цветята в градината и дърветата в гората, совите и чучулигите, славеите и синигерите. Тук камъните с форма на сърца са способни да творят чудеса във всекидневния живот на човека, който в стремежа си към щастие често пъти прави грешки, нарушава хармонията и е неспособен да задържи радостта“.