НОВИНИ

Откриване на изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ по повод 24 Май в корейската провинция Гьонгсангбук

27/04/24

На 24 април 2024 г. посланик Петър Крайчев и зам.-ръководителят на посолство-Сеул г-н Цветомир Крумов посетиха централната библиотека на корейския град Гьонгбук, провинция Гьонгсангбук. През настоящата година библиотеката, в сътрудничество с посолството на Република България в Република Корея, е домакин на изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“, която се открива в навечерието на 24 Май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

            Със своя колорит и все по-осезаема популярност, изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ е проект на Международното триенале на сценичния плакат – София и включва 30 плаката дело на едни от най-прочутите световни плакатисти, които по покана на Триеналето проектират всеки по един плакат с отделна буква от българската азбука. Буквата „Ь“ е пресъздадена в плакат след конкурс, в който са участвали 30 млади български художници и студенти до 35-годишна възраст.

Държавният културен институт при Министерството на външните работи на Република България е в дългогодишни партньорски взаимоотношения с Международното триенале на сценичния плакат-София в реализирането на редица международни проекти.

Посланик Крайчев бе приветстван с „Добре дошъл“ от вицегубернатора на провинция Гьонгсангбук г-н Ким Хак-хонг, от директора на библиотеката г-н Лий Санг-хьон и от екипа на водещото средище на книжовността в града и провинцията –Гьонгсангбук е най-голямата провинция на Корейския полуостров с територия от близо 20 000 кв. км., население от 2.7 млн. души и БВП от над 90 млрд. щ.д.

Разговорът с вицегубернатора Ким бе посветен на възможностите за сътрудничество в области като култура, образование, търговия и туризъм. В хода на беседата бяха откроени достойнствата на изложбата, която дава ценна възможност на ученици, студенти, изследователи и широката общественост като цяло да се запознаят с българската азбука – една от трите основни писмености на Стария континент – и свързаните с нея исторически закономерности.