НОВИНИ

Откриване на изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ в Дупница

17/04/24

В обновената изложбена зала към комплекса на общинската художествена галерия в гр. Дупница и в присъствието на гости и местната власт се откри официално мобилната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ от програмата „пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Събитието се организира с подкрепата на Община Дупница и инициативата на Исторически музей - Дупница.

Събитието се откри с великолепни църковни песнопения от мъжкия хор „св. Иван Рилски“, които пресъздадоха по подходящ начин атмосферата, свързваща темата с вярата и духовността в полите на Рила и в непосредствена близост до родното място на светеца покровител на град Дупница св. Йоан Рилски.

Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева изрази своята благодарност към домакините за поканата и подчерта: „В навечерието на светлите великденски празници имате възможността да се докоснете до едни много интересни разкази за чудото, за вярата, които са част от нашата битност, но тук в тази изложба са представени по професионален начин от екип учени от Център „Дуйчев“. Изложбата е гостувала на десетки места по света и всеки път буди вълнение и респект у зрителя, вярвам, че и вие ще откриете своето чудо в тези разкази не само от българските манастири, но и в близките балкански, представени тук.“

На събитието официални гости бяха – кметът на града Първан Дангов, зам.-кмет Валентина Караганова, директорът на Историческия музей Анелия Геренска, жители и медии.

Мобилната фототипна изложба от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи е реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от украсата на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликви. В изложбата са използвани снимки от архива на Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ " Св. Климент Охридкси" и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир. Накратко е описана историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях.

Експозицията е международно представяна до сега във Венеция, Рим, Женева,  Белград, Скопие, Тирана, Елбасан, Претория,  Минск, Торонто, в Папския Грегориански университет, библиотека „Амброзиана“ в Милано, Карловия университет в Прага, а в България – София, Пловдив, Кюстендил, Асеновград, Музей на туризма към УНИБИТ, Перник, Самоков и др.

В град Дупница изложбата ще може да бъде разглеждана всеки делничен ден до 16 май.