НОВИНИ

България ще участва в Европейските дни на киното в Турция през 2024

02/04/24

В рамките на предстоящите Европейски дни на киното 2024 г. в Турция, организирани в сътрудничество с Делегацията на ЕС в Турция, посолствата на държавите-членки на ЕС, Националните институти за култура на ЕС и няколко информационни центъра на ЕС, България ще бъде представена с филма „Голата истина за група Жигули“ на режисьора Виктор Божинов (2021). Участието се осъществява от Посолството на Р България в Анкара със съдействието на Държавния културен институт при министъра на външните работи.

Прожекциите на българския филм ще се проведат на следните дати и места:

Анкара - 19 април 2024 г., 18:00 ч., кино Къзълай Бююлю Фенер

Истанбул - 3 май 2024 г., 18:00 ч., Културен център Джадебостан (CKM) Кадъкьой

Анталия, Денизли, Ескишехир, Одрин, Измир, Трабзон, Самсун, Диарбекир - 10 май 2024 г., 18:00 ч. в различни културни центрове и кина

Освен участието си с филм, България ще бъде част от гала откриването на Европейските дни на киното 2024 в Анкара и Истанбул с филма „Степне“ (2023), съвместна продукция на Украйна, Германия, Полша и Словакия.

Съдействието за превода на субтитрите на българския филм на турски език беше осигурено от Катедра „Български език и литература“ в Анкарския университет. Финансирането за субтитрите и изготвянето на DCP копия на филма за прожекция в различните градове беше осъществено от делегацията на ЕС в Анкара.

В тазгодишното издание на кинематографската проява участват общо 19 държави-членки на ЕС, включително България. Всички прожекции на филмите ще бъдат безплатни за посетителите.