НОВИНИ

Отбелязване на Националния празник на България в българските посолства по света

12/03/24

Националният празник на Република България, 3-ти март, беше отбелязан в редица български посолства по света през тази година. В организирането на празничните събития почит към българската култура и национална идентичност се сливаха с радостта от общуването и срещите с приятели на България. Част от културните програми бяха проведени с активната подкрепа на Държавния културен институт.

В ОАЕ, Посолството на Република България и Генералното консулство в Дубай съвместно организираха прием в хотел Jumeirah Creekside Hotel. Събитието привлече над 350 български граждани и чуждестранни гости, които се насладиха на богата културна програма. Български музиканти, певци и артисти, живеещи и работещи в ОАЕ, представиха своите таланти, разкривайки част от богатото музикално наследство на България. Черешката на културната програма бяха изключителните джаз - версии на българските песни „Една българска роза“ и „Моя страна, моя България “, в изпълнение на Боби Вълчев и Ива Георгиева – вокали, Стоян Стоянов – клавиши, Марин Бозев – саксофон и Калоян Калчев – барабани.  Мобилната изложба "България от птичи поглед" на Държавния културен институт беше представена по време на цялото събитие чрез виртуални фото изображения, които допълваха атмосферата на празника и докосваха гостите с красиви пейзажи от Родината, авторски фотографии от Александър Иванов.

В Претория Дипломатическото представителство на България организира официален прием, който също включваше изложба на ДКИ, представяща българските аромати, розови и лавандулови поля и фолклорни традиции. Над 220 гости се събраха в Резиденцията на българския посланик, където посетителите имаха възможността да се запознаят с културата на България и да се насладят на български вкусове и музика. Ключов елемент от музикалната програма на приема бе изпълнението на българското произведение „Танц“ от „5 скици“ на композитора Марин Големинов, изпълнено от българско трио в състав Мирослав Чакарян, концертмайстор на Йоханесбургската филхармония, Владимир Иванов, водач на виолите на Йоханесбургската филхармония и Тони Иванова, музикален преподавател и цигулар. Присъстващите бяха впечатлени не само от изяществото на представените артисти, но и от възможността да се запознаят с традициите на нашата страна.

В град Мидранд в Южна Африка, българската общност се събра в Българския културен клуб, за да отбележи празника с тържествена програма. Посолството подкрепи събитието, предоставяйки фото изложбата "Аромати от България" на Държавния културен институт, като така внесе допълнителна атмосфера на културен обмен и наслада. Програмата включваше и рецитали на откъси от български художествени произведения на ученици от българското неделно училище „Слънчо“, изпълнения на български фолклорни песни, танци и хора.

Тези събития издигат българския дух и създават връзки, които превръщат далечните точки по света в места за общуване и създаване на спомени за българите зад граница. Благодарение на усилията на българските посолства, културни институции и българската общност, Националният празник на България се превърна във вълнуващо събитие за всички, които го отбелязаха.