НОВИНИ

Държавният културен институт получи сертификат за участието си в Деня на европейските автори

12/03/24

Държавният културен институт получи сертификат за участието си в първото издание на инициативата Ден на европейските автори. През 2023 г. ДКИ ативно се включи в новата европейска инициатива, ръководена от тогавашния комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която ще се отбелязва ежегодно на 27 март.

Идеята е денят да се провежда ежегодно в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора, с цел да се запознават с литературата и новите издания. Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейците с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

В галерия "Мисията" към Държавния културен институт, по покана на директорката Снежана Йовева и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел, преди година ни гостуваха ученици от Професионална гимназия по туризъм в град Самоков и техните преподаватели. Бяха представени произведения на съвременни български автори. Специални гости на събитието бяха актьорът Владимир Михайлов и българската съвременна авторка Тодора Радева, които прочетоха откъси от книги на Георги Бърдаров (носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 година), Иван Владимиров – Нав и поета Иван Ланджов.

Писателят Георги Бърдаров се включи в събитието със специално видео обръщение към учениците и сподели, че благодарение на любовта му към книгите, животът му е тръгнал в по-добра посока.

През 2024 година ДКИ отново планира да се включи в отбелязването на Деня на европейските автори.

 

За повече информация

Ден на европейските автори | Култура и творчество (europa.eu).

Награда за литература на Европейския съюз | Култура и творчество (europa.eu).

Разпространение на европейски литературни произведения и преводи на литературни произведения | Култура и творчество (europa.eu).