НОВИНИ

„Плакати и памет“ гостува в къщата-музей Димитър Пешев в Кюстендил

11/03/24

81 години от спасяването на българските евреи бяха отбелязани в Кюстендил - градът, от който тръгва акцията, предотвратила депортирането на около 50 000 български евреи през март 1943 година. На 9 март 2024 година през центъра на града премина шествие, венци и цветя бяха положени пред паметници на дейци, свързани с каузата. От името на Държавния културен институт цветя на паметника на Димитър Пешев поднесе Явор Койнаков, главен експерт в Института.


В програмата на отбелязването на годишнината в Къщата-музей Димитър Пешев беше открита експозицията „Плакати и памет“. Тя представя създадените в рамките на проекта за противодействие на антисемитизма по Норвежкия двустранен фонд „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“. Колекцията от плакати е създадена в партньорство с Международното триенале на сценичния плакат. Плакатите представят различни теми, свързани с еврейската идентичност, историята на спасяването, спасителните за евреи коридори към Палестина. Изложбата, посветена тематично на проблема с антисемитизма в нашето общество и борбата срещу него чрез изкуството, припомня проявата на силна гражданска солидарност, стигнала до правителствените кръгове, благодарение на която близо 50 000 български евреи са били спасени от депортиране в концентрационни лагери.
"Има едно важно послание в този проект – то се отнася до това как са запазва паметта, как преминава през различните поколения във времето и как реагират съвременните творци. Ситуирана в тази къща, тази изложба звучи по различен начин, защото това е ключово място за запазването на паметта на тези събития. Много важно е да видим този разказ за човешките ценности сега, когато светът отново е изправен пред прояви на насилие и нетолерантност и опустошителни войни", беше подчертано при откриването на експозицията.