НОВИНИ

"Съвременно графично изкуство от Азия" гостува от 7 март в галерия "Мисията"

29/02/24

Настоящата изложба е резултат от традиционното партньорство между СБХ и ДКИ и продължава идеята на една дългогодишна съвместна инициатива за обмен на графични колекции, която сме нарекли „Графиката – посланик”.

Като всяко голямо международно изложение – Триеналето в София, периодично ни показва внушителна  панорама на съвременното графично изкуство с неговите различни посоки, национални школи и/или глобални тенденции, универсални за целия графичен свят.

Създадено през 1995 година, Международното триенале на графиката в София се утвърди като престижна платформа, която през три години събира и представя  най-новото в областтта на графичното изкуство. 9-тото издание на Триеналето се проведе между 6 декември 2023 и 31 януари 2024 г. във всички изложбени пространства на обновената галерия на Съюза на българските художници – София „Шипка” 6. Изложбата предизвика голям интерес и събуди различни теми и въпроси, чиито отговори продължавеме да търсим и след закриването на Триеналето.

Водени от убеждението, че такъв сериозен масив от графики от цял свят трябва да бъде социализиран и споделян с публиката по-дълго време, решихме да предложим на нашите уважаеми партньори и съорганизатори от ДКИ настоящата изложба, чийто специфичен фокус хвърля светлина върху графиката в няколко азиатски държави.

Далеч от претенцията на изчерпателност, колекцията е отражение на това, което пристигна в София и включва творби на автори от Иран, Китай, Япония, Малайзия, Тайланд и Виетнам.   С нея искаме да отдадем специално внимание на колегите от Тайланд, чиято колективна пратка пристигна с близо месец закъснение, което значително съкрати срещата ѝ с публиката. Независимо, че успяхме да включим творбите в бъдещия каталог,  то настоящата изложба е още една допълнителна възможност за ценителите да се срещнат с майсторството на  тайландската графична школа.

Друга особеност на изложбата, която ѝ предава особена прелест е, че включва творби на двамата носители на Голямата награда, от последните две издания на Триеналето. Китайският автор  Джан Хюи, отличен с гран при в предходното триенале гостува в София със своя самостоятелна изложба, от където сме подбрали две графики, с колкото е представен и носителя на голямата награда на 9-тото Триенале - ТАЙЧИ КОДАМА от Япония, на чиято самостоятелна изложба тепърва ще имаме възможност да се насладим след три години.

Колекцията се отличава с голямо разнообразие от теми, стилове и способи за печат, допълнително обогатяващи  картината на графичното изкуство, което притежава особената привилегията да кореспондира тясно, както с вековната традицията, така и с най-новите технологични достижения.

Множеството награди на български графици по света, включително и в Азия, както и великолепните произведения, с които се срещаме в тази изложба са поредното потвърждение за силата на графичното изкуство и за способността му,  преодолявайки лесно граници да е достоен посланик на културата.

Изложбата може да се разгледа от 7.03 до 29.03 в галерия Мисията към Държавен културен институт към Министъра на външните работи.