НОВИНИ

Ваня Радева представи стихосбирка "Прозорец" в Софийска градска галерия

05/02/24

Нова стихосбирка „Прозорец“ от Ваня Радева бе представена в Софийска градска художествена галерия на 2.02 от 18.30 часа. Представянето бе съпроводено от виртуална изложба на брата на авторката Ваня Радева -  Мирослав Радев, който е илюстрирал стихосбирката с живописни произведения. 

Събитието е част от програмата „Пишещи дипломати“ на Държавния културен институт към МВнР, съвместно с издателска и продуцентска къща „Мусагена“, чиято цел е да открива български автори в различни сфери на изкуството и да представя техните произведения. Гостите бяха посрещнати и с музикални изпълнения от Чайковски.

Директорът на Държавен културен институт Снежана Йовева приветства гостите на събитието и изказа благодарност към директора на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, с която са реализирали редица съвместни инициативи в областта на културната  дипломация и заздравяване на българо-словашките взаимодействия. Относно стихосбирката, тя сподели: „ Госпожа Радева посяга към най-трудното перо в литературата – поезията, което изисква освен смелост, но и отговорност. Да надникнеш в прозореца на поезията е наистина предизвикателство и г-жа Радева се е справила отлично и откровено в дебютната стихосбирка. Затова и убедено ние я промотираме и чрез нашата програма „пишещите дипломати“, през която са преминали до сега българските дипломати, изкушени от литературата като проф. Кирил Топалов, Виктор Меламед, Христо Георгиев, Деметра Дулева и др.“ 

Представянето на стихосбирката продължи с благодарности на самата Ваня Радева към всички, които са я подкрепяли  и разказа как е започнала да пише. По време на пандемията животът в словашката столица спира и Ваня посяга към перото. Така се ражда първата й стихосбирка „Прозорец“, инспирирана от един семинар на известната поетеса Аксиния Михайлова, която присъстваше на събитието. Най-интересното е, че към всяко нейно стихотворение, сякаш синхронно, брат й Мирослав вече е създал картина със същото духовно послание. Те я посвещават с много обич и смирение на покойните си родители Мария и Иван Радеви, също свързани с Чехо-Словакия. След кратката реч,  Ваня прочете някои от стихотворенията, които са включени в книгата й.

Ваня Радева е родена в гр. София, но е свързана неразривно с уютната и живописна
столица на Словакия, където е завършила университета „Ян Коменски“. Вече 10 години тя
е директор на Българския културен институт и съветник към дипломатическите служби
на Р. България в Братислава. Постоянното й местожителство е в София, но е живяла в
различни градове на Европа. Навсякъде тя не пропуска да завърши по някоя нова
специалност: археология, английски, религиознание, маркетинг на финансовите
услуги. Твърди, че ученето е най-доброто и изпитано лекарство срещу физически и
емоционални болежки.
Мирослав Радев е роден в Прага. Завършил е Художествената академия в Братислава,
където живее със семейството си. Рисува графика и живопис, прави изложби,
преподава изобразително изкуство на деца. Картините му емоционално са много
близки до поезията на сестра му Ваня и постигат съвършена творческа амалгама в тази
стихосбирка.
„ПРОЗОРЕЦ“ е книга от новата линия на издателство „Мусагена“ Books and Art -
„Поезия с картини“. Това е оригинален бранд, съчетаващ работата на артисти от
различни изкуства, което създава възможност за творческа симбиоза в съвместен
проект, който да достигне до различна и по-голяма аудитория.

 

Ключови думи #пишещидипломати