НОВИНИ

Участие на държавния културен институт в Международния ден на по повод жертвите на Холокоста

30/01/24

27 януари е обявен от ООН за Международен ден, в който отдаваме почит към паметта на милиони хора, погубени в годините на Холокоста. По този повод на 26 януари 2024 година в официалния салон на Министерството на външните работи се проведе специална мемориална церемония. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел посрещна дипломати, народни представители, гости от множество държавни институции и общественици. В своето слово г-жа Габриел изтъкна решимостта на обществото ни да пази паметта за невинните жертви и да се противопоставя на проявите на антисемитизъм. Към гостите се обърнаха още и Н. Пр. г-н Йосеф Леви Сфари, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел и председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“  д-р Александър Оскар.

Част от събитието беше и представянето на изложбата и двуезичен каталог на единадесет съвременни автори „Памет и плакати“. Експозицията е реализирана от Държавен културен институт към Министъра на външните работи  съвместно с Международното триенале на сценичния плакат - София и е посветена на темата за паметта за катастрофата на Холокоста, за историята на спасението на българските евреи. По думите на г-жа Мария Габриел: "Изложбата ще позволи като настоящи и бъдещи поколения да съхраняваме уроците на историята."

Колекцията от плакати е създадена в рамките на проект по Двустранния фонд на Норвежкия финансов механизъм. През януари е представена в Българския културен институт в Прага. Предстои гостуване в „Къщата-музей Димитър Пешев“ в Кюстендил през следващите месеци, както и представяне в Брюксел и в Страсбург.