НОВИНИ

Откриване на изложбата „Памет и плакати“ в Прага

08/01/24

На 09.01 2024 г. се открива изложба  от постери „Памет и плакати“ в Българския културен институт в Прага, като партньорски проект между домакините и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Тази изложба засяга темата за антисемитизма в нашето общество и борбата с него чрез изкуството. Събитието е по повод  отбелязването на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста - 27.01.

„Международно триенале на сценичния плакат – София като актуална платформа, ориентирана към световната културна сцена е партньор по създаването на изложбата. Плакатът притежава особена сила – да отстоява позиции и да внушава важни послания и в изложбата участват 12 съвременни доказани визуални артисти. Те са носители на награди от Триеналето, тяхното талантливо авторско присъствие има различни проявления и признания у нас и по света. Това са Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор, Петър Поч и Страхил Димитров. Резултатът е колекция, инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне срещу антисемитизма; колекция, разказваща историята за спасяването на 50 хиляди български евреи преди 80 години; колекция – израз на гражданската и творческа реакция срещу ксенофобията и насилието, срещу всяка форма на незачитане на човешкото достойнство и правото на живот.

Плакатната колекция е реализирана от Международното триенале на сценичния плакат съвместно с Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България, в рамките на международния проект „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия, в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.

Изложбата е гостувала успешно до сега в Бургас, Пловдив, София, Самоков, Брюксел, Копенхаген и др.

Изложбата "Памет и Плакати" ще гостува в "Българския културен институт в Прага" до 28.01.2024г.

Ключови думи пътуващи изложби