НОВИНИ

Участие на България в Европейски филмов фестивал в Тунис

08/12/23

В периода 22-30 ноември 2023 г. в Тунис се проведе Европейският филмов фестивал с участието на 28 филма от 17 европейски държави. Посолството на България в Тунис бе сред съорганизаторите на фестивала, заедно с дипломатическите мисии и културните центрове на представените в Тунис ДЧ /приложена брошура и програма на фестивала/.

Прожекциите бяха организирани в три киносалона в столицата Тунис, както и в градовете Кеф, Жемел и Мензел Бургиба, като целта бе европейското филмово изкуство да достигне до възможно най-широка публика. Това е първият подобен фестивал от 2014 г. насам и той бе широко отразен в местните медии.

Фестивалът даде възможност за представяне на съвременното българско кино, като нашата страна участва с два филма - „Голата истина за група Жигули“ и „Безкрайната градина“, които бяха прожектирани в столицата Тунис, като първият бе представен и в Кеф, а вторият и в Мензел Бургиба. При прожекцията на „Голата истина за група Жигули“ в Кеф бе организирана и дискусия с тунизийската публика.

Фестивалът премина при висок интерес от страна на местната публика. Единственият неприятен епизод бе при официалното откриване на фестивала, когато група пропалестински демонстранти започна да скандира лозунги срещу войната в Газа и ЕС, което доведе до напускане на залата от страна на присъстващите европейски посланици.