НОВИНИ

„Сандро – Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“

30/11/23

Изложбата „Сандро – Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ участва в Дните на отворените врати за студенти в МВнР

Изложбата „Сандро – Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, гостува в Министерство на външните работи по покана на Държавния културен институт и ще бъде част от богатата програма на Дните на отворените врати за студенти на 2 декември. Тя е съвместна реализация на Фондация „Ценности“ и Фондация „Хайлигенберг – Югенхайм“ – Германия, с подкрепата на Столична община и е посветена на първия княз на следосвобожденска България.

Експозицията проследява житейския път на Александър I, представя последователно историята на семейството му и връзките на рода с най-могъщите европейски династии на 19 в., детските години на Сандро в замъка Хайлингенберг, учението в Кралското кадетско училище в Дрезден, участието му като руски офицер в Руско-турската освободителна война. Особено внимание е отделено на периода 1879 – 1886, когато той е избран за първия владетел на Третата българска държава. Подчертана е неговата отдаденост на каузата на Княжество България, както и ролята му за изграждането на най-важните държавни институти в сферата на образованието, здравеопазването, военното дело, правосъдието. Изтъкнато е значението на акта на Съединението за бъдещето на българската държава и участието на Александър I в него, независимо от неблагоприятния политически развой в личен план. Показан е трудният му житейски път като граф фон Хартенау след абдикацията, любовната история със съпругата – актрисата Йоанна Лойзингер, раждането на двете им деца Асен и Цветана. Отразени са подобаващо трагичната ранна кончина на Александър I Батенберг и пренасянето на тленните останки по негова воля в България, полагането им в построената за целта гробница в София.

Изложбата е резултат на тригодишно задълбочено изследване на живота и делото на княз Александър I от страна на експерти на фондация „Хайлигенберг – Югенхайм“, която стопанисва едноименното имение на фамилия Батенберг в провинция Хесен. В нея не само се показват за първи път непознати досега факти и документи, но и се представя фигурата на първия български княз в един по-широк европейски контекст и анализ на историческите процеси от края на XIX в. Експозицията е недвусмислено признание за активното участие на страната ни в европейския политически процес непосредствено след Освобождението и представянето й в България е важно от гледна точка на позитивните, утвърждаващи европейската ни принадлежност послания, които носи.

Ключови думи изложби 2023