НОВИНИ

Участие в осмото издание на проекта „ПОЕЗИЯ В МЕТРОТО“

23/11/23

За осма поредна година международният проект „ПОЕЗИЯ В МЕТРОТО“  събра стихове на европейски автори, разположени във вагоните и станциите на софийското метро на български език и в оригинал.

Откриването се състоя на 22 ноември  в Полския институт в София с участието на директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева, който поздрави организаторите и изтъкна за устойчивостта и важността на проекта, чрез който се опознават народи и култури. Тя прочете и българското стихотворение „Конят на свети Димитър“, участващо в тазгодишното издание по предложение на ДКИ и Литературен вестник с автор поета Димитър Кенаров.

Директорът на Полския институт Карол Желински като домакин представи участниците в тазгодишното издание и даде старт на  литературното четене, което тази година е посветено на връзката на човека с природата.

Проектът "Поезия в метрото" се организира от Полски институт в София / Instytut Polski w Sofii , съвместно с Литературен вестник, с партньорството на Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Goethe-Institut Bulgarien и Посолството на Гърция, Посолството на Дания, Институт Сервантес, Италианския културен институт, Посолството на Република Кипър, Институт Камойш, Посолството на Румъния, Посолството на Словакия, Посолството на Украйна, Институт Лист, Посолството на Финландия и Чешкия център по линия на клъстера на #EUNIC.

Тази година в проекта са включени стихотворения от 16 държави-членки на EUNIC Cluster Bulgaria и асоциирани институции. Българското участие е на поета Димитър Кенаров със стихотворението му Във вагоните на метрото и метростанции са разположение стихотворенията  - „Софийски университет“, „Надежда“, „Княгиня Мария Луиза“, „Лъвов мост“, „НДК“, „Европейски съюз“, „Витоша“, „ИЕЦ/Цариградско шосе“, „Ломско шосе“, „Бели Дунав“, „Хан Кубрат“ и „Джеймс Баучер“.

Цялостната визуална концепция е реализирана от екипа на графичния дизайнер Анна Симеонова.

Поезия в метрото