НОВИНИ

Изложба на художничката от български произход Стела Сиди в Буенос Айрес

16/08/23

Аржентинската художничката от български произход Стела Сиди откри на 10 август т.г. новата си изложба под заглавието "Ecdisis" в престижния исторически квартал на Буенос Айрес Реколета. Посланик Стоян Михайлов поздрави г-жа Сиди за новата й изложба и й пожела да продължава да вдъхновява публиката с нестандартния си поглед към света.

Наименованието на изложбата не само се заиграва с името на твореца, но и на латински означава „излизам“, „бягам“, „освобождавам“, „събличам се“.  В голямата си част творбите са създадени във времето след пандемията от КОВИД-19 и желанието на художника е било да даде израз на натрупаните чувства и страхове.

Творбите на Стела Сиди от последните две десетилетия преминават през голяма трансформация. В някои от  тях тя заимства персонажи от творби на големите майстори на четката, като голите тела, които се превръщат в главни герои на нейните картини. Прозрачни материи преливат в ефирни драперии. Телата  са замръзнали в един безкраен миг между желанието и страданието. Умело смесва красотата на живота с грубата природа.

Ефекти постига с умелото използване на смесени техники,  комбинация от органични и синтетични материали и най-вече голяма доза въображение, позиционирайки и преплитайки образите в изключително оригинални сценарии. 

През 2021 г. по повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи в сградата на Министерството на външните работи беше представена изложбата на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“, част от колекцията на НДФ „13 века България“.

Ключови думи Стела Сиди, Буенос Айрес