НОВИНИ

Участие на България в Европейския филмов фестивал във Виетнам 2023

16/06/23

В периода 19 май – 4 юни 2023 г. се проведе поредното издание на Европейския филмов фестивал във Виетнам с прожекции в три големи градове в страната – Ханой, Хошимин и Хуе. Представени бяха 18 държави членки на ЕС и Украйна с филми от разнообразни жанрове и тематика.

България участва с четири прожекции на филма „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов: в Хошимин на 29 май, в Хуе на 3 юни, като българският филм закри фестивала в Ханой с прожекция на 4 юни.

Европейският филмов фестивал се утвърди през годините като едно от най-значимите събития в кинопрограмата във Виетнам и продължава да се радва на висок интерес, особено от страна на младите хора.

Прожекцията на българския филм „Бащата“ в Ханой се състоя при пълна зала и бе открита с кратко приветствие към аудиторията на посланик Маринела Петкова, която открои значението на фестивала за досег на виетнамската публика с европейската култура, както и амбицията на организаторите събитието да провокира траен интерес към България и Европа и възможностите за взаимно опознаване и общуване между хората.

Филмът „Бащата“ бе възприет изключително добре от аудиторията като третиращ традиционни и близки до виетнамското общество житейски теми на родовата връзка и дълг.

Българското участие във фестивала спомогна за утвърждаване образа на България като неразделна, съзидателна и модерна част от европейското културно пространство.“