НОВИНИ

Изложбата „Молиер без граници“ бе открита в рамките на Фестивала Les Francofolies в Пловдив

14/06/23

В Драматичен театър Пловдив на 12 юли се състоя официалното откриване на мобилната постерна изложба „Молиер без граници“, организирана от Държавния културен институт към Министъра на външните работи и Международното триенале на сценичния плакат, като част от богатата съпътстваща програма на Фестивала Les Francofolies /Ле Франкофоли/ в Пловдив. Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 септември.

На откриването в красивото фоайе на театъра, където е експонирана изложбата, приветствени думи към гостите отправиха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, Христина Спасова – организатор и основен двигател на Фестивала Les Francofolies Пловдив, Сюзанна Арутюнян-Василевска – заместник-директор на Драматичен театър Пловдив – домакин на изложбата, Албена Спасова  от  Международното триенале и Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Директорът на ДКИ Снежана Йовева отбеляза, че включването на изложбата в богатата програма на фестивала Les Francofolies достойно отбелязва през настоящата година 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Албена Спасова изрази благодарност за възможността експозицията да се представи пред по-широк кръг от публики и разказа любопитна информация за творбите и техните авторите, част от които присъстваха на събитието. Сред тях бе и известният плакатист Костадин Отонов от Пловдив, организатор на Националния конкурс Плакат-Костадин Отонов“, насочен към учениците от специалностите „Рекламна графика“, „Графичен дизайн“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуства към Министерството на културата. На събитието присътваха и млади плакатисти като Енгин Щерев, Георги Георгиев – Аршата, Георги Джунев и други.

Колекцията „Молиер без граници“ е посветена на 400 години от рождението на френския драматург и майстор на комедията Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер, които бяха отбелязани през 2022 година. Тя обединява 35 български и чуждестранни плакати. Част от тях са създадени специално за проекта, а други са от богатия фонд на Триеналето. Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др. Участват със специална покана и петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, както и техни възпитаници - млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изданието в Пловдив на фестивала Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който ще се проведе на 16 и 17 юни на Гребната база, е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма и Посолството на Република Франция в България.