НОВИНИ

Изложбата “Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО” бе открита за посетители в Нандзин, провинция Дзянсу

12/06/23

На 9 юни 2023 г. изложбата “Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО”, част от мобилните експозиции на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, отвори врати за посетители в района Цинхуай на гр. Нандзин – столицата на провинция Дзянсу. Изложбата е представена в рамките на Деня на културното и природно богатство в Нандзин 2023, който се празнува за 19-ти път. В тазгодишното му издание участват изложби и от Индонезия, Р Южна Корея, Чили и други държави.  

Събитията от Деня на културното и природно богатство в Нандзин 2023 бяха открити с церемония в историческата културна зона “Източната китайска врата” – едно от най-популярните места за отдих в района Цинхуай – в празнични дни посетителите в него достигат до 600 хил. души. На церемонията присъстваха генералният консул Владислав Спасов, зам.-кметът на гр. Нандзин г-н Сун Байдзюн, кметът на района Цинхуай г-н Ли Циенсин и др. китайски официални представители и чуждестранни дипломати.  

Изложбата ще е на разположение на посетителите на историческата културна зона “Източната китайска врата” в рамките на седмица, след което ще бъде преместена в Музея за нематериално културно наследство на района Цинхуай на гр. Нандзин за един месец.  

Представянето й бе реализирано в сътрудничество между Държавния културен институт към Министъра на външните работи, генералното консулство в Шанхай и правителството на района Цинхуай, гр. Нандзин.