НОВИНИ

УЧАСТИЕ НА ДЪРЖАВНИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФРАНКОФОНСКИ ФЕСТИВАЛ „СОЛЕЙ“

05/06/23

В гр. Созопол в Археологическия музей на 4 юни се откри фототипната авторска изложба „България от птичи поглед“ като част от богатата програма на ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФРАНКОФОНСКИ ФЕСТИВАЛ „СОЛЕЙ“. Той се провежда от 03.06 до 08.06.2023 г. и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова като част от програмата за отбелязване на 30 години от членството на България в Международната организация по франкофония през настоящата година.

На откриването в Археологическия музей в Созопол присъстваха дипломати, представители на местната власт, творци, медии, гости на фестивала и града. Домакинът на събитието Александрина Исайлова, директор на фестивала, отбеляза отличното партньорство с Държавния културен институт, успешните проекти до сега като например сборната изложба „Посоки“ в галерия „Мисията“ през месеца на франкофонията т.г., както и в предишни издания на фестивала и изрази благодарност към директора Снежана Йовева. На свой ред, директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева отбеляза събитието като част от програмата по повод 30 години от приемането на България в Международната организация по франкофония, представи концепцията за фототипната изложба, подредена естетски в Археологическия музей в Созопол сред ценните артефакти, разказа за пътя й в програмите на българските дипломатически мисии, и за автора на фотографиите Александър Иванов, като сподели за професионалната му посветеност да улавя уникални кадри от въздуха, пропътувайки часове наред с делтапланер, за да предаде красивото от Родината ни на всеки зрител. Тя благодари на организаторите на фестивала за партньорството и изрази надежда, че “с подобни международни проекти хората се опознават, стават по-близки и съпричастни, градят се мостове, раждат се нови идеи, които сближават”.

Изложбата „България от птичи поглед“ представя авторска селекция от 25 голямо-форматни фотографии на Александър Иванов, посветени на темата за красотата на българските природни и исторически забележителности. Снимките на твореца са автентично фото пътешествие през живописните въздушни кадри, които авторът е запечатал с обектива си, прелитайки стотици километри с моторен делтапланер над различни краища на България. В продължение на 17 години и над 500 летателни часа, той успява да улови красотите на България от въздуха – всевъзможните багри на четирите сезона, от Черно море, през Розовата долина до Рила, Пирин, емблематичните кътчета – Перперикон, Белоградчишките скали, Царевец, древните тракийски светилища и още много други.

Фотографът Александър Иванов е удостоен с десетки престижни награди, носител е на почетната статуетка на Фотографска академия, носител е на две първи награди от различни раздели в конкурс на National Geographic – България. Фотосите му са участвали в повече от 20 самостоятелни изложби в България и чужбина, били са представяни в редица европейски градове, Съвета на Европа и в Европейския парламент.

Изложбата е нов проект от програмата „пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи и може да бъде разгледана до 23 юни в Археологическия музей в Созопол.