НОВИНИ

Отбелязване на 24-ти май в Торонто с изложбата „Азбука и история“

30/05/23

По повод 24 май Генералното консулство на Република България в Торонто представи изложбата „Азбука и история“, част от мобилните експозиции на Държавния културен институт към Минисъра на външните работи. Експозицията е посветена на духовния подвиг на солунските просветители и славянски апостоли Константин Кирил Философ и Методий, разкрива значението на писмеността за съхранението на националната идентичност, представя ролята на азбуката в културната история на славянските народи и на писмеността като основата на историческата памет на човечеството. Автори на изложбата са проф. Аксиния Джурова и проф. дфн Вася Велинова. Консултант – проф. д-р Казимир Попконстантинов.

Изложбата бе показана в рамките на „Празника на буквите“, организиран за българската общност и за канадската аудитория с дейното участие на Българското съботно-неделно училище „Родолюбче“, който се сътоя на 27-ми май в българския православен храм „Св. Георги“ в столицата на провинция Онтарио – Торонто, по случай 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и края на учебната година.

Гостите имаха възможността да се насладят на богатата литературно-музикална програма, подготвена от БСНУ „Родолюбче“, по време на която се рецитираха български стихотворения и се пяха български патриотични песни.

Гостите от театрална формация „Илинден“, Перуджа, Италия, представиха куклен театър, които бяха бурно аплодирани от присъстващите в залата ученици и родители.

От страна на генералното консулство участие в тържеството взеха генералния консул Велислава Панова и консула Иван Китов. В обръщението си г-жа Панова поздрави децата със завършването на учебната година и честити на всички присъстващи празника 24-ти май, като отправи думи на признателност към учителите за техния всеотдаен труд за поддържане духа на българщината сред децата, като пожела на последните вълнуващо и незабравимо лято.

Ключови думи Торонто, 24 май