НОВИНИ

Фототипна документална изложба за чудотворните икони от Балканите се откри в Карловия университет в Прага

25/05/23

На 24 май, по повод отбелязването на националния празник на България – денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, във Философския факултет на Карловия университет - Прага се състоя официалното откриване на мобилната фототипна изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.

Събитието събра много гости  - дипломати,  преподаватели и студенти, професори, българи, които живеят в Прага и дошли заедно да празнуват деня на българската култура и слово.

В своето приветствие на откриването директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова представи концепцията за изложбата и нейния път в различни градове по света, срещата й с разнообразни публики и интересa им към разказа за чудотворността на икони и светите мощи в различни български и балкански манастири и църкви. „Запазването на това културно, духовно богатство е и наша отговорност.“ Тя изрази благодарност към домакините от Философския факултет, на които дари двуезични каталози  за изложбата, реализирани от авторите на проекта от Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Важна роля за успешното реализиране на това събитие има екипът на Българския културен институт - Прага и институционалното съдействие на Посолството на Р България в Чешката република. В официалното слово Н. Пр. Данчо Мичев, извънреден и пълномощен Посланик на България в Чешката Република се подчерта, че именно с такива партньорства може да постигаме добри резултати, защото тук, в Карловия университет, където десетки български учени и интелектуалци през годините са получили образование, знание, днес се реализират подобни събития - изложби, които ни срещат на този важен за България национален празник – 24 май. Той отправи поздравления към сънародниците ни по повод 24 май и благодари на домакините от университета за партньорството.

Със заключителни думи се включи и директорът на Българския културен институт в Прага Володя Гоцев, който обвърза празника и откриването на изложбата с една прекрасна новина – спечелената световна награда за литература „Букър“ от българския писател Георги Господинов с преводач Анджела Родел за романа „Времеубежище“. „… В навечерието на днешния празник, българският народ и всички хора по света четящи и пишещи на кирилица получиха своеобразен подарък. В Лондон, при изключително висока конкуренция, жури с представители от четири континента отсъди най-голямата награда за литература „Букър“ за 2023 г. на Георги Господинов за романа „Времеубежище“. В първите изяви пред медиите авторът сподели: Благодарение на тези 30 малки букви успях да разкажа историята така, че българската литература да се изкачи на световен връх “.

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ е мобилна фототипна изложба от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи, реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. В 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликви, използвани са снимки от архива на Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" и снимки, предоставяни със съдействието на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастири. Във всяко пано накратко е описана историята на обителта, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. Пред очите ни се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите.

Изложбата, която в Карловия университет на ет. 1 във Филисофския факултет ще бъде до 30 юни,  успешно е представяна  до сега във Венеция, Рим,  Белград, Скопие, Тирана, Елбасан, Претория,  Минск, Торонто, в Папския Грегориански университет, библиотека „Амброзиана“ в Милано, в България – София, Пловдив, Кюстендил, Асеновград, Музей на туризма към УНИБИТ и др.

Медиен партньор на проекта е Българска телеграфна агенция.