НОВИНИ

В галерия „Мисията“ се състоя поетичен рецитал „Франкофонски музи“, посветен на 30-годишнината от членството на България във Франкофонията

16/05/23

Министърът на външните работи Иван Кондов официално  откри рецитала „Франкофонски музи“, провел се на 15 май 2023 г. в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт на МВнР. Събитието е част от програмата от събития по случай 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията, която се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Поетичната вечер бе организирана от Министерството на външните работи, Държавния културен инстититут и Фондация „Европа и света“ с подкрепата на Групата на франкофонските посланици в България с председател г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко. Поетите франкофони Аксиния Михайлова, Бойко Ламбовски, Димана Иванова и Гергина Дворецка прочетоха свои стихове на френски език, както и свои преводи на творби от френскоезични поети.

В приветствието си министър Иван Кондов посочи, че посредством поезията искаме да откроим богатството и многообразието на Франкофонията - общност, която обхваща множество култури и езици. „С тази поетична вечер отдаваме дължимото и на българските поетически таланти за приноса им към поезията на френски език и за популяризирането на франкофонската поезия в България“, отбеляза министърът на външните работи.

Събитието бе уважено от представители на дипломатическия корпус, академичната общност, журналисти, литератори-франкофони и др.